Hoe AI de toekomst zal vormen

Je hebt er waarschijnlijk al eens over gehoord of gelezen: Artificial Intelligence, ook wel kunstmatige intelligentie. Van chatbots en Google Home tot zelfrijdende auto’s en slimme robots, de toepassing ervan is momenteel een hot topic, maar niet alleen in de technische industrie. De invloed van AI is op veel grotere schaal uit te trekken: het komt terug in ons dagelijks leven! In ons vorige blog over Artificial Intelligence las je dat het een belangrijke factor is geworden in de digitale transformatie die de wereld meemaakt. Deze trend zet zich door. Maar hoe groot wordt de invloed van AI? En wat voor toepassingen kunnen we verwachten? In dit blog kijken we naar de toekomst en spreken we onze verwachting uit over de toepassingen van AI op korte en op lange termijn.

data
Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  In ons vorige blog over AI schetsten we de volgende verwachting: AI zal onvermijdelijk een steeds grotere rol spelen en de manier waarop we bepaalde handelingen uitvoeren veranderen. Wat deze verandering inhield bleef toen nog in het midden, maar daar gaan we nu graag op in. Op korte termijn gaat het vooral om toepassingen waarvoor nu al een aanknopingspunt is, en welke dus redelijk realistisch haalbaar zijn. Op lange termijn grijpen onze verwachtingen wat hoger: ze borduren weliswaar voort op een huidige ontwikkeling, maar realistische haalbaarheid is vaak nog ver te zoeken.

  AI toepassingen op korte termijn

  Verwachtingen van AI toepassingen op korte termijn leiden we vooral af uit huidige ontwikkelingen. De mogelijkheden die hieruit volgen zijn redelijk haalbaar en er wordt al naartoe gewerkt. Hier een paar voorbeelden:

  Automated transportation
  Je hebt vast al over zelfrijdende auto’s gehoord. Auto’s die zelf hun omgeving scannen en hun rijgedrag daar automatisch op aanpassen. Deze ontwikkeling bestaat nu al en zal zich in de toekomst in steeds grotere mate voortzetten. Als alle auto’s voorzien zijn van de zelflerende technologie, zullen ze allemaal optimaal op elkaar in kunnen spelen en wordt het verkeer niet alleen veiliger, het wordt ook nog eens efficiënter. Stel je voor: een maandagochtend zonder file!

  Verbeterde ouderenzorg
  Een ‘huisrobot’ die alles voor je doet. Je denkt misschien gelijk aan een bekende Will Smith film waar het wat minder goed afliep met de robots, maar een stukje AI in huis kan de mens zeker wel wat last uit handen nemen. Dit is met name gunstig als je wat immobieler bent. Denk aan simpele taakjes als het licht aan of uit doen, maar met genoeg input valt al snel meer te bereiken. Google Home is hier het eerste schoolvoorbeeld van: straks bestuur je je hele huis vanuit je luie stoel!

  In de werkomgeving
  Op korte termijn groeien de mogelijkheden voor AI vooral in het veld van Data Analytics. Grote hoeveelheden data analyseren, patronen erin herkennen en automatisch fouten eruit pikken en verbeteren. Het helpt je beter inzicht te krijgen in je data en dient als basis voor betere besluiten in business. Lees meer over de uitwerking van slimme Data Analytics in jouw werkomgeving in ons blog over wat data analytics voor jou kan betekenen.

  AI’s toepassingen op lange termijn

  AI staat wat toepassing betreft nog redelijk in de kinderschoentjes. En dit is niet omdat het nieuw is (AI speelt al sinds de introductie van de Turing Test in 1950). Het gaat hier vooral om de mogelijkheden die op lange termijn nog in het verschiet liggen. En die zijn zo breed, dat de toepassingen van nu en de verwachtingen op korte termijn er nog niets bij zijn. Hier een paar voorbeelden:

  Internet of physical things
  Een vooruitstrevend toekomstbeeld waarin AI centraal staat. Alles staat in contact met elkaar, zoals dat nu op het internet het geval is, maar dan fysieke dingen. Denk bijvoorbeeld aan een winkelvoorraad die zich automatisch aanvult vanuit een loods. Of op huiselijke schaal: een systeem dat automatisch inschat wanneer jouw tandpasta op is en dan een nieuwe aanlevert.

  Solving climate change
  AI kan een oplossing bieden voor een van de voornaamste problemen van nu! Hiervoor maakt het ook gebruik van patronen. AI kan namelijk big data gebruiken om zulke patronen in klimaat te herkennen en tot mogelijke oplossingen te komen. Klimaat is immers afhankelijk van zoveel factoren, dat het voor mensen nauwelijks te vatten is. Voor volledig efficiënte verbetering moet hier toch echt AI aan te pas komen. En hoe verder de ontwikkeling gaat, hoe beter een stukje kunstmatige intelligentie tot een oplossing kan komen.

  In de werkomgeving
  Op lange termijn zal er een verschuiving in de arbeidsmarkt plaatsvinden. Veel mensen zijn bang dat robots met kunstmatige intelligentie werk innemen en er minder kansen voor menselijk werk komen. Optimisten stellen echter dat de combinatie mens en machine alleen maar voordelen kan hebben: nieuwe banen in nieuwe vakgebieden en meer productiviteit door efficiënte samenwerking. Eén ding waar de meesten het wel over eens zijn: kunstmatige intelligentie komt nooit boven menselijke intelligentie.

  De mogelijkheden op lange termijn zijn eindeloos, maar vaak ook hoog gegrepen. Het gaat uit van uitgebreide mogelijkheden die misschien haalbaar zijn, maar nog lang niet realiseerbaar. Op korte termijn wordt het echter wat realistischer. Deze veranderingen kunnen op de korte termijn veel invloed hebben op ons dagelijks leven. Er blijft sprake van vooruitgang en daarom Artificial Intelligence status als hot topic niet gauw verliezen.

  Ben je benieuwd of AI jou ook verder kan helpen? Of wil je je oriënteren op de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Onze softwarespecialisten staan voor je klaar! Neem gerust contact op voor een verhelderend gesprek.

  Gerelateerd