Superapps: wat betekent het voor jouw organisatie?

Superapps worden steeds populairder en zullen in de nabije toekomst steeds meer de norm worden. Wat zijn de voordelen en uitdagingen van deze opkomst voor bedrijven? En bovendien; hoe kun je daar nu al op inspelen?

superapps
Meer weten?

Ga het gesprek aan met Laurent!

  Een superapp is een alles-in-één mobiele applicatie die een breed scala aan diensten biedt die verder gaan dan hun ‘kerndienst’. Het concept van superapps is ontstaan ​​in Azië, waar apps zoals WeChat en Alipay ongelooflijk populair zijn geworden. WeChat is bijvoorbeeld begonnen als een berichten-app, maar is sindsdien uitgebreid met functies zoals mobiel betalen, e-commerce en meer. Alipay begon op een vergelijkbare manier als een betaal-app, maar biedt nu een scala aan financiële diensten, zoals verzekeringen en vermogensbeheer.

  Voordelen van superapps

  Gartner benoemde de superapps als een van de toonaangevende tech trends van 2023. Niet alleen om dat ze handig zijn voor gebruikers, maar ook omdat ze een hoop voordelen bieden voor bedrijven.

  Ten eerste kunnen superapps de gebruikersbetrokkenheid en -retentie helpen verhogen. Door een reeks diensten aan te bieden, zijn gebruikers eerder geneigd binnen de app te blijven, waardoor het risico op verloop wordt verminderd. Superapps bieden ook bedrijven de mogelijkheid om hun diensten te cross-sellen en up te sellen, waardoor de omzet wordt verhoogd en de groei wordt gestimuleerd.

  Superapps bieden ook waardevolle data-inzichten voor bedrijven. Door bij te houden hoe gebruikers zich gedragen over een brede reeks van diensten, kunnen bedrijven een dieper inzicht krijgen in hun klanten en hun aanbod daarop aansluiten. Dit kan leiden tot meer gepersonaliseerde ervaringen en hogere niveaus van klanttevredenheid.

  Uitdagingen van superapps

  Er zijn echter ook uitdagingen verbonden aan superapps. De grootste uitdaging is ervoor te zorgen dat de gebruikerservaring naadloos en intuïtief blijft. Met zoveel diensten binnen één app kan het voor gebruikers gemakkelijk zijn om overweldigd of verward te raken. Het is belangrijk dat bedrijven hun superapps zorgvuldig ontwerpen, waarbij ervoor wordt gezorgd dat de gebruikersreis soepel en goed doordacht is.

  Een andere uitdaging is de potentie voor superapps om te dominant te worden, concurrentie te belemmeren en innovatie te beperken. Wetgevers over de hele wereld beginnen aandacht te besteden aan superapps en sommigen pleiten voor verhoogde regulering om monopolies te voorkomen. Die monopolie vormt ook een dreiging voor concurrenten. Zodra de meeste klanten in het ecosysteem van een superapp zitten, zullen ze uit gemak de concurrent binnen de superapp verkiezen boven jouw diensten. Daarom is het slim nu al voorbereidend werk te doen voor de komst van superapps.

  De toekomst is modulair

  Superapps zijn enorme apps die bestaan uit allerlei microservices en modules met specifieke functies. Daarom is het voor organisaties die een superapp willen bouwen of er deel van willen uitmaken, essentieel om modulair te gaan denken.

  Modulaire software is een belangrijke stap voor organisaties die een superapp willen bouwen of er deel van willen uitmaken. Met modulaire software kunnen bedrijven gemakkelijk nieuwe functies en diensten toevoegen op een georganiseerde of ‘modulaire’ manier. Dit helpt om de gebruikerservaring zo eenvoudig, intuïtief en consistent mogelijk te houden. Door de software op te splitsen in meerdere modules kunnen bedrijven snel nieuwe diensten uitrollen en reageren op feedback van klanten.

  Kortom, superapps hebben het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop mensen toegang krijgen tot diensten. Ook die van jouw organisatie! Door nu al modulaire software te bouwen creëer je het fundament om superapps te creëren of je bij een aan te sluiten. Door gebruikersgedrag te volgen en hun aanbod daarop af te stemmen, kunnen bedrijven hun klanten beter begrijpen en echt persoonlijke ervaringen creëren.

  Gerelateerd