Hoe bewaak je de kwaliteit van software

Kwaliteit is een belangrijke factor voor de bruikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid van de software. In dit artikelen leggen we uit hoe wij zorgen dat de software van hoge kwaliteit is.

software kwaliteit
Meer weten?

Ga het gesprek aan met Jari!

  Er zijn meerdere redenen waarom de kwaliteit van de code belangrijk is. Uiteraard is de voornaamste reden de bruikbaarheid. Als de kwaliteit slecht is, kan de software traag of moeilijk te gebruiken zijn. Dit leidt tot frustratie bij de gebruikers. Slechte kwaliteit software vergroot te kans op bugs en crashes. Daarnaast kan slecht geschreven code kwetsbaarder zijn voor veiligheidsrisico’s. Software met veel kwetsbaarheden zijn makkelijk te hacken. Dit is zeker een belangrijk aspect voor organisaties die met veel gevoelige data werken. Tot slot is software van een lage kwaliteit vaak moeilijker Door ervoor te zorgen dat de software van hoge kwaliteit is, kunnen wij deze potentiële problemen tot een minimum beperken en onze gebruikers een betere ervaring bieden.

  Codereviews

  Er zijn verschillende manieren waarop wij software van hoge kwaliteit garanderen. Een van de belangrijkste is ons code review proces. In dit proces wordt elke verandering aan de code door een andere developer nagekeken, voordat ze in de software wordt toegepast. Dit helpt om op tijd eventuele problemen met de code op te sporen.

  Testing tools

  Daarnaast gebruiken wij geautomatiseerde testprogramma’s, zoals SonarQube en Bugsnag. SonarQube scant voortdurend de codebase om oneffenheden in de code op te sporen en te verhelpen. Zo blijft de code ‘clean’ en veilig. BugSnag voert scans uit om errors en bugs op te sporen. Zo kunnen we verzekeren dat de software stabiel is en geen fouten bevat.

  Unit testing

  De voornaamste toepassing voor de kwaliteit van de software is het schrijven van Unit tests. Unit tests zijn als het ware voorgeschreven commando’s van functies waar de software aan moet kunnen voldoen. Deze stellen we zelf op en voeren we uit bij elke code-update. Zo zorgen we dat de software werkt, zoals dat is bedoeld. Bij SevenLab sturen we op een testcoverage van minimaal 95%.

  Fysiek testen

  Uiteraard kan in de praktijk blijken dat er bepaalde complicaties optreden bij gebruik. Om deze voor de livegang te verhelpen, testen we met alle stakeholders de software. Iedereen voert de gewenste taken uit om te kijken of alles werkt naar behoren. Pas als alle stakeholders een goedkeuring hebben gegeven , is de software klaar voor de livegang.

  Code reviews, testinstrumenten, unit testing en fysieke tests zijn allemaal belangrijke aspecten om software van hoge kwaliteit te garanderen. Door deze methoden te gebruiken, kunnen wij eventuele problemen met de code opsporen voordat die in de software wordt toegepast. Dit helpt ervoor te zorgen dat de software gemakkelijk te gebruiken is en geen fouten of bugs bevat. Zo staan we garant voor  software van hoge kwaliteit die maximale waarde biedt voor de organisatie.

  Gerelateerd