Jouw bedrijf in 2030

Het lijkt misschien voorbarig om halverwege 2020 al over 2030 na te denken, maar als je kijkt naar de snelheid van technologische vooruitgang zijn we daar eigenlijk al een beetje laat mee. Digitale ontwikkelingen gaan het komende decennium in een stroomversnelling. Hier zijn drie voorspellingen van wat jouw bedrijf in 2030 te wachten staat.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  Iedereen heeft supercomputers

  Gordon Moore, een van de oprichters van chipfabriek Intel, voorspelde in 1965 dat de technische capaciteit van computers elke twee jaar verdubbelt. Deze voorspelling heeft zich in de afgelopen 55 jaar bewezen en geldt inmiddels als Moore’s Law. Er wordt gezegd dat Moore’s Law ooit een fysiek limiet zal bereiken, maar nieuwe technologieën, zoals quantum-computing, zullen verdere groei mogelijk blijven maken. Volgens Google zal de quantumcomputer maar 200 seconden nodig hebben over een berekening waar een huidige supercomputer tienduizend jaar over doet.

  Als we uitgaan van Moore’s Law en de voorspellingen van Google maken we in 2030 dagelijks gebruik van kleine betaalbare supercomputers. Deze supercomputers kunnen in een fractie van een seconde complexe taken uitvoeren met extreem veel data. Handig voor bijvoorbeeld een persoonlijke gedragsvoorspellende klantervaring of een uitgebreide risico analyse. De capaciteit van deze supercomputers kunnen we ons nog niet voorstellen. We kunnen wel ervoor zorgen dat we alvast zoveel mogelijk data verzamelen en digitaliseren.

  We leven in meerdere realiteiten

  In 2030 leven we waarschijnlijk in meerdere realiteiten. We zien de opkomst van VR, AR en MR nu al om ons heen, maar nu speelt het nog geen rol in ons dagelijks leven. Dat zal de aankomende tien jaar snel veranderen. Facebook lanceert volgend jaar in samenwerking met Oculus al de virtuele wereld Horizon. Deze wereld kun je vanuit je huiskamer betreden om vrienden over de hele wereld te ontmoeten. Horizon is slechts een tipje van de sluier van de vele VR werelden die ontwikkeld zullen worden. Naast VR zal het ook mogelijk worden deze virtuele werelden te mixen en integreren in onze eigen realiteit. Zo kun je bijvoorbeeld je inrichting verrijken met virtuele kunst of als avatar op de koffie bij vrienden in het buitenland. De mogelijkheden zijn eindeloos.

  Meerdere realiteiten betekent voor het bedrijfsleven dat er in 2030 meer werelden zijn om in te adverteren en virtuele producten of diensten aan te bieden. Het lijkt misschien nog een verre toekomst, maar de eerste stappen in de virtuele toekomst kunnen nu al gezet worden.

  https://www.youtube.com/watch?v=Is8eXZco46Q

  A.I. zorgt voor een productiviteitsexplosie

  AI is een overkoepelende term voor zelflerende slimme software die elke routinematige taak kan aanleren en optimaliseren. Er is een grote kans dat een groot deel van alle werkzaamheden de komende jaren zal worden overgenomen door AI. We zien nu al veel voorbeelden van AI om ons heen, zoals chatbots, beeldherkenning of de zelfsturende auto’s. Deze technologieën zullen zich blijven ontwikkelen en kunnen over een tijd gemakkelijk de volledige customer service, beveiliging of transport overnemen.

  Deze overname is wat overweldigend en kan voor veel bedrijven klinken als een bedreiging. Om te voorkomen dat de opkomst van AI tegen je keert, kun je het maar beter vóór je laten werken. Een bedrijf dat AI omarmt, kan een explosie van productiviteit teweegbrengen. Doordat processen en taken extreem snel en automatisch worden uitgevoerd en tegelijkertijd worden geoptimaliseerd, kan een bedrijf gigantisch opschalen.


  Wil je jouw bedrijf futureproof maken en de eerste stappen zetten in de toekomst? SevenLab biedt workshops om de kansen voor digitale innovatie te ontdekken. Onze experts werken dit uit tot werkende software met blije eindgebruikers. Neem gerust contact met ons op!

  Chat met een expert