Wat is augmented reality (AR)?

In dit artikel gaan we dieper in op wat Augmented Reality is en wat je er allemaal voor vette dingen mee kan doen.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

    AR, VR, MR; afkortingen die je vast wel een keer langs hebt zien komen op het internet. Of misschien denk je, waar hebben jullie het over? Even kort de verschillen:

    • Met augmented reality (AR) wordt er een virtuele laag wordt toegevoegd aan wat je ziet van de fysieke wereld. Deze laag kan bestaan uit muziek, video’s of bijvoorbeeld foto’s en graphics. Een bekend voorbeeld hiervan is Pokémon Go.
    • Met virtual reality (VR) stap je in een geheel virtuele wereld. Je zet een bril op en zit bijvoorbeeld ineens in een achtbaan. Hierbij zie je dus geen directe relatie tussen de echte wereld en de virtuele.
    • Mixed reality (MR) is de meest onbekende in dit rijtje. Met MR wordt er een gedetailleerde scan van de omgeving gemaakt waarna er een virtuele laag wordt toegevoegd. Deze laag kan interacteren met de omgeving maar bijvoorbeeld ook met zichzelf. Mixed reality is dus een combinatie van AR en VR.

    Bij AR worden er dus elementen toegevoegd aan wat je van de werkelijkheid ziet. Je verrijkt als het ware je omgeving met bijvoorbeeld informatie of vermaak. Een technische uitdaging hierbij is om de omgeving te scannen om hier de laag met extra content aan toe te voegen. Wanneer je bijvoorbeeld wilt kunnen zien hoe een schilderij boven de bank staat zou je dit met AR kunnen oplossen. Belangrijk is dan wel dat het schilderij op de juiste plek getoond wordt en dat de verhoudingen kloppen.

    Markers

    Vroeger werd dit opgelost met ‘markers’. Met deze markers, vaak zwart-wit afbeeldingen die je moest uitprinten en ophangen, wist het systeem waar wat gegenereerd moest worden. Op zich een prima toepassing maar niet iedereen zat te wachten op allemaal zwart-wit afbeeldingen aan de muur. Door verbeteringen in soft- en hardware kunnen we tegenwoordig ‘markerless’ tracking doen. Door de omgeving van een gebruiker te scannen, beeldherkenning toe te passen en bijvoorbeeld GPS te gebruiken kan er zonder marker een inschatting gemaakt worden van de omgeving zodat de augmented laag juist toegevoegd kan worden.

    Met deze ontwikkelingen vervaagt de grens tussen AR en MR ook meteen. Belangrijk verschil tussen AR en MR is dan alleen nog dat AR niet perse een 3D weergave nodig heeft. Zo kun je prima op je tablet of telefoon een augmented reality laag bekijken (monoscopisch). Om echter de volle ervaring te hebben met mixed reality is het belangrijk om dit met een stereoscopisch beeld te bekijken.

    Toepassing AR

    De potentie van AR is enorm. Denk bijvoorbeeld aan online shoppen: hoe mooi zou het zijn als je vanuit huis kan zien hoe een bepaald kledingstuk je staat? Of dat de keuze tussen de rode of grijze sneakers nog makkelijker wordt? Wanna Kicks is hier een mooi voorbeeld van:

    https://www.youtube.com/watch?v=UmJriqzDUTo

    Navigatie is een ander mooi voorbeeld. Door een AR laag toe te passen in de auto zou je richtingaanduidingen geprojecteerd op de weg kunnen zien. Geen gedoe dus meer met het kijken naar een beeldscherm of onduidelijke rijbaanaanduiding. Mooie toevoeging hierbij is dat op basis van beeldherkenning de navigatie nog beter kan bepalen welke kant je opkijkt. Kijk hoe Google Maps dit doet:

    https://www.youtube.com/watch?v=XWbY5jdJnHg

    Zoals je ziet zijn er leuke en handige toepassingen voor AR. Ook in de game industrie, musea en bijvoorbeeld het gebruik van handleidingen is augmented reality een interessante.

    Wil je een keer vrijblijven sparren over de mogelijkheden van augmented reality? Start dan direct een chat of bel ons op 020-7051010!