Hoe jouw digitale oplossing kan zorgen voor groei als Software as a Service (SaaS)

Software op maat is kostbaar, maar levert vaak veel op. Veel digitale oplossingen besparen tijd en geld en zorgen voor een voorsprong op de concurrentie. Het maakt het misschien nog interessanter als de software zelf ook een nieuwe bron van inkomsten wordt. Dit kan door de oplossing te delen met concurrenten als een Service as a Service (SaaS). Dat klinkt tegenstrijdig, maar er zitten meer voordelen aan dan je denkt!

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

   

  Wat is SaaS

  SaaS oftewel Software as a Service is een andere term voor het verhuren van software. Veel software is ontwikkeld om veel voorkomende problemen zo effectief mogelijk op te lossen. De kans is dus ook erg groot dat je concurrenten tegen dezelfde problemen aan lopen en zij veel interesse hebben in de positieve resultaten. Door je oplossing beschikbaar te stellen, zorg je ervoor dat de software zichzelf terugbetaald en zelfs een winstgevende inkomstenbron wordt. Toch lijkt het tegenstrijdig om je kostbare innovatie zomaar aan de concurrentie te geven. Je geeft toch in één klap alle voorsprong van de software op. Toch valt die voorsprong in het niet bij de unieke positie in de markt die je krijgt met een succesvolle SaaS.

  Voordelen SaaS

  • Inkomsten: Allereerst is een van de grote voordelen is dat de software zichzelf direct terug betaald.
  • Leidende rol in de branche: Als concurrenten gebruik maken van de software waar jij de controle over hebt, krijg je een leidende rol in de branche.
  • Disruptie in de markt: Als het gebruik van je tool groeit en je invloed groter wordt, is het mogelijk om eigenhandig de richting van de branche te bepalen.
  • Duurzame strategie: Doordat de markt afhankelijk is van je tool, vergroot dat je overlevingskansen in de markt.

  Onepush

  Een goed voorbeeld van een succesvolle SaaS-tool is Onepush. Drie engineers liepen herhaaldelijk tegen een aantal problemen op. Met hun ruime ervaring in de praktijk bedachten ze een manier om het bouwproces voor schepen van de tekentafel tot in het water veel efficiënter te maken. Samen met SevenLab hebben ze dit uitgewerkt tot een digitale tool om alle productie-informatie voor iedereen beschikbaar te maken met een druk op de knop. In plaats van alleen zelf deze tool te gebruiken voor eigen bouwprojecten, hebben ze de app beschikbaar gesteld voor iedereen en aangeboden als SaaS-tool. En met succes! Inmiddels hebben 25 andere bedrijven al zo’n 210 projecten succesvol afgerond.