De IT trends van 2024

Bij SevenLab streven we ernaar om voorop te lopen in de technologische evolutie. In 2024 zullen verschillende IT-trends het speelveld van technologie en softwareontwikkeling aanzienlijk beïnvloeden. Laten we vijf van deze trends nader bekijken.

halo effect
Meer weten?

Ga het gesprek aan met Laurent!

  Democratized generative AI

  In 2024 wordt generatieve AI nóg toegankelijker, waardoor je kan zeggen dat de technologie ‘gedemocratiseerd’ wordt. Generatieve AI, die zelfstandig inhoud zoals tekst, afbeeldingen en code kan genereren, wordt verder beschikbaar voor een breder publiek dankzij snelle uitbreiding van open-source platforms en cloud computing. De verhoogde toegankelijkheid opent deuren voor elke organisatie naar innovaties op het gebied van content creatie, gegevensanalyse, en de omzetting van beelden en audio naar bruikbare data. Bij SevenLab maken we – als maatwerk software ontwikkelaar – dankbaar gebruik van deze nieuwe mogelijkheden om gepersonaliseerde generatieve oplossingen te ontwikkelen die veel verder gaan dan traditionele software functionaliteiten en onze klanten een grote voorsprong geven in hun markt.

  Phygital convergence (AR/VR)

  In 2024 zal de grens tussen de fysieke en digitale wereld verder vervagen in wat we ‘Phygital Convergence’ noemen. Met Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) creëren we ervaringen die de fysieke en virtuele werelden met elkaar verbinden. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van digitale tweelingen (digital twins), die fysieke objecten of processen virtueel nabootsen voor analyse en simulatie. Deze technologieën stellen ons in staat om vernieuwende en interactieve toepassingen te ontwikkelen, die zowel in de zakelijke als in de consumentenmarkt van grote waarde kunnen zijn. Één grote vraag die open staat voor 2024 is in ieder geval of de “Metaverse” van Meta zal doorbreken bij het grote publiek.

  Cyber resilience

  Cyber resilience is cruciaal in een tijd waarin digitale afhankelijkheid en cyber dreigingen toenemen. Het gaat niet alleen om het voorkomen van aanvallen, maar ook om het vermogen om snel te herstellen na een incident. Bij SevenLab integreren we sterke beveiligingsmaatregelen in onze ontwikkelprocessen, gericht op het waarborgen van de veiligheid van applicaties en het versterken van de veerkracht van systemen tegen cyber dreigingen. Ook zorgen we voor sterke security bij het hosten van al onze applicaties.

  Software 2.0 en automatisering

  Volgend jaar wordt hét jaar voor software 2.0, waar AI en machine learning centraal staan in het ontwikkelingsproces en transformeert hoe we software bouwen. AI schrijft moeiteloos een stuk code voor je uit, maar de kwaliteit is vaak nog matig. Door de exponentiële groei van AI toepassingen, is de verwachting echter dat AI steeds meer complexe, contextafhankelijke meta-problemen kan oplossen. Voor de ontwikkelaars bij SevenLab is AI reeds een vaste partner bij het ontwikkelproces. Voor nu nog een ondersteunende tool, maar wie weet hoe we eind 2024 hierover praten!

  Groei in API’s en microservices

  Een niet omkeerbare trend die ook volgend jaar zal doorgaan is het steeds complexer worden van het wereldwijde IT ecosysteem. Deze trend uit zich via het sterk toenemende gebruik van API’s en microservices, en benadrukt de verschuiving naar modulaire en flexibele software-architecturen. Door complexe applicaties steeds verder op te delen in kleinere, zelfstandige onderdelen, kunnen we sneller en flexibeler ontwikkelen en reageren op de veranderende behoeften van onze klanten. Bij SevenLab zien we dit als een mogelijkheid om efficiëntere, aanpasbare systemen te bouwen die naadloos aansluiten op de specifieke eisen van onze klanten. Lees over ons mid-code framework als je hier meer over wil weten!

   

  Elke trend biedt unieke kansen en uitdagingen. Bij SevenLab zijn we toegewijd aan het benutten van deze trends om onze klanten de meest geavanceerde en veilige softwareoplossingen te bieden. Door voorop te lopen in deze ontwikkelingen, helpen we onze klanten om succesvol te zijn in het digitale tijdperk van 2024 en verder.

  Gerelateerd