De eerste stappen naar een digitaal ecosysteem

In welke branche je ook actief bent; het is niet te ontkennen dat IT het werkveld enorm verandert. Voorlopig zal deze digitale transitie nog wel doorzetten. Het gebruik van software en tech blijft de komende tijd groeien tot het punt dat je gehele organisatie is veranderd in een IT organisatie. Met een digitaal ecosysteem als uitgangspunt is het zaak om met een lange termijnsvisie te bouwen aan een gezond digitaal ecosysteem.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  Van organisatie met IT naar IT organisatie

  Veel organisaties en afdelingen zijn inmiddels bezig met het implementeren van digitale middelen om bedrijfsprocessen te verbeteren, vernieuwen of veranderen. Door stapsgewijs steeds meer digitale tools te omarmen, worden afdelingen en processen binnen de organisatie effectiever. Toch blijft IT vaak bij deze aanpak ondersteunend, waardoor de organisatie zelf niet optimaliseert.

  Een IT organisatie gaat uit van een digitaal ecosysteem als kern van de organisatie. Dit vraagt om een andere benadering van software. Waar nu vooral de eerste stappen worden gezet op basis van het oplossend vermogen van software, zijn de eerste stappen voor een ecosysteem vooral gestoeld op doorontwikkeling. Dit betekent dat er eerst een fundament wordt ontwikkeld waardoor koppelingen en doorontwikkelingen op de lange termijn makkelijk te passen zijn in het ecosysteem.

  De eerste stappen

  Roadmap

  De eerste stap naar een digitaal ecosysteem is het uitstippelen van de lange termijnvisie. Een missiekritische roadmap dat rekening houdt met alles dat gebouwd gaat worden en welke risico’s er in de toekomst kunnen opspelen.

  Data alignment

  Vervolgens is het belangrijk om de data-infrastructuur vorm te geven. Het ecosysteem is voornamelijk een grid waar verschillende programma’s verbonden zijn om data uit te wisselen. Bepaal daarom welke data er in het ecosysteem rondgaat welke interactie de data heeft en hoe de data met elkaar in alignement is.

  Koppelen van middelen

  Voor optimale procesautomatisering is het belangrijk dat alle digitale middelen met elkaar kunnen samenwerken. In de roadmap zal naar voren komen welke tools met elkaar in verbinding staan. Een van de eerste stappen is daarom om alle losse beschikbare tools op de juiste aanknopingspunten te koppelen.

  Deze eerste stappen komen nu vaak op het laatste moment, nadat veel digitale middelen al zijn geïmplementeerd. Dit maakt het een omslachtig traject. Daarom raden wij aan te beginnen met deze stappen vanuit een missiekritische roadmap. Zo komt de digitale transformatie in stroomversnelling.


  Meer weten? Onze Businessanalisten hebben ervaring met het vertalen naar jouw bedrijfsdoelstellingen naar op maat gemaakt digitaliseringsplan. Maak vrijblijvend een afspraak.