Hoe werkt software ontwikkeling?

Een soepel proces voor de ontwikkeling van software kan je een hoop hoofdpijn besparen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar bij SevenLab werken we met het Scrum proces. Waarom en wat dat precies inhoudt leggen we uit in dit artikel.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

    Discovery Workshop

    Voordat het Scrum proces begint is het van belang dat de klant en de software ontwikkelaar elkaar beter leren kennen. Tijdens de Discovery Workshop worden de doelen, visie en het proces vertaalt in een software scope. Daarbij worden de verschillende functionaliteiten geprioriteerd en afgestemd op het beschikbare budget. Deze workshop duurt meestal twee halve dagen.

    Scrum

    Als de Discovery Workshop het idee heeft verduidelijkt begint het Scrum proces voor de software ontwikkeling. Scrum is een effectieve en flexibele manier van werken, waardoor projecten op een productieve wijze opgeleverd kunnen worden. Binnen het Scrum team zijn er verschillende rollen, daarover zometeen meer. Eerst leggen we je de ontwikkelingswijze via de Scrum methodiek uit.

    Het Scrum proces bestaat uit verschillende Sprints. Een Sprint duurt meestal tussen de twee en vier weken. Een Sprint begint met een planning en eindigt met een review en een retrospective. Hierbij wordt de Sprint geëvalueerd en wordt er eventueel bijgestuurd voor de volgende Sprint. Deze ontwikkeling herhaalt zich een aantal keer, afhankelijk van de grootte van het project. Doordat het project na iedere Sprint gepresenteerd wordt aan de stakeholders, kun je direct feedback ontvangen. Door dit constante bijsturen wordt het hoogst mogelijke resultaat behaald.

    wat is agile scrum methode en hoe leg ik dat uit?
    Het Scrum proces

    Welke rollen zijn er?

    De Scrum Master neemt een belangrijke rol in tijdens het software ontwikkelingsproces, door het traject te ondersteunen en er voor het team te zijn. Hij of zij kan praten met zowel het development team als met de Product Owner. De Scrum Master zit wat onafhankelijker in het proces dan bijvoorbeeld de IT-Accelerator. De IT-Accelerator ondersteunt de Product Owner in het uitwerken van functionaliteiten en het maken van keuzes tijdens de ontwikkeling van de software. De Product Owner behartigt de belangen van de klant. Hij of zij is dus de opdrachtgever of de klant zelf. Daarbij bepaalt de Product Owner in welke volgorde wat gedaan wordt en beheert dus de zogenoemde backlog. Verder bestaat het team uit developers. Deze zijn verantwoordelijk voor het vertalen van de wensen van de klant, naar een applicatie. Dat kan zowel grafisch zijn als functioneel. Denk bijvoorbeeld aan een button die bij het aanklikken doorlinkt naar de juiste pagina.

    Als dit proces soepel verloopt, kan er al binnen een week een werkend onderdeel online staan van de software. Hiermee kunnen alle stakeholders overtuigd worden van het belang van de software ontwikkeling.

    Kaizen Agreement

    Na oplevering van de software gaan we bij SevenLab de Kaizen Agreement aan. Daarmee garanderen we de zorg voor de continue verbetering van software en organisatie. Daarbij wordt er regelmatig contact onderhouden met de tussen de developers en de Product Owner.

    Software voor jouw bedrijf

    Wil je zelf software laten ontwikkelen voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op! We helpen je graag verder in het uitdenken van je ideeën.