Soepelere operatie door software te koppelen

Het remote werken en technologische ontwikkelingen zorgen voor een versnelde digitalisering van de werkzaamheden. Het aanbod van tools is groter dan ooit. Voor verschillende processen worden handige tools geïmplementeerd. Dit zorgt ervoor dat de gehele bedrijfsvoering op een groot aantal onafhankelijke programma’s steunt. Hierdoor kunnen de werkzaamheden onoverzichtelijk worden. Gelukkig zijn er manieren om orde te scheppen in deze digitale chaos, namelijk door software te koppelen.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

   

  Koppelen van software

  Het streven bij digitalisering is dat alle software samen werkt als een soepel geheel. Door steeds losse tools in gebruik te nemen wordt het digitale proces gesegmenteerd. Dit zorgt vaak voor extra werk om data tussen programma’s te verplaatsen. De oplossing is het koppelen van de software. Zo kan bijvoorbeeld de HR tool data uitwisselen met de administratie tool of het CRM programma gekoppeld worden aan het facturatie-systeem. Vaak is dat eenvoudiger dan het lijkt. Hiervoor zijn er meerdere mogelijkheden.

  API’s

  In heel veel gevallen beschikken applicaties over een Application Programming Interface (API). Dit is een onderdeel dat het mogelijk maakt om alle gegevens uit de software te vertalen voor andere software. Op deze manier kunnen applicaties met elkaar ‘communiceren’. Onze developers coderen dan een soort tussenlagen die alle software aan elkaar lijmt tot een kloppend geheel. 

  GEEN API

  Het kan ook zijn dat een programma niet over een API beschikt. Gelukkig wordt alles steeds meer ‘open source’ en is dit steeds minder aan de orde. Als er geen API is zijn er alsnog mogelijkheden om tools te koppelen. Allereerst kan er contact gezocht worden met de leverancier. Deze staat vaak open om mee te werken. Zij zien vaak ook in dat de mogelijkheid om te koppelen positief bijdraagt aan gebruikerservaring. Onze developers werken dan samen met de leverancier aan een nieuwe API die communiceert met onze eigen API. Als de leverancier niet meewerkt is het altijd nog mogelijk een omweg in te richten. Door data bijvoorbeeld te exporteren in Excel of .csv bestanden en deze automatisch te verwerken in andere software.

  Automatische handelingen

  Als de apps zijn gekoppeld door middel van API’s kunnen ze niet alleen met elkaar communiceren maar ook met elkaar samenwerken. Afhankelijk van je bedrijfsproces en -doelstellingen zijn er oneindig veel mogelijkheden om automatische acties in te richten. Aan de hand van API’s hebben onze developers alle vrijheid om acties te koppelen aan de gegevens van de tools. Ze implementeren dan zogeheten cronjobs. Deze controleren doorlopend of data aan bepaalde criteria voldoen. Als die herkent dat data X een bepaalde waarde heeft wordt automatisch actie Y in gang gezet.

  Dashboard

  Zodra applicaties met elkaar samenwerken, zullen steeds meer handelingen automatisch gaan. Dit betekent ook dat veel tussentijdse controlemomenten wegvallen en het overzicht verdwijnt. Dit is eenvoudig op te lossen door een centraal dashboard te ontwikkelen waar duidelijk de voortgang van de processen wis weergegeven. Hier is in een oogopslag alle relevante data te zien. Door een dashboard te gebruiken hoef je dus niet meer tussen de losse software te schakelen om de werkzaamheden te controleren.