SCRUM: Wat doet een product owner bij SevenLab?

Bij SevenLab werken we met SCRUM in snelle sprints naar een eindproduct toe. Bij SCRUM gebeurt alles onder toeziend oog van de product owner. De product owner vertegenwoordigt de visie van de organisatie en is de schakel tussen alle stakeholders. Om te zorgen dat het eindproduct naadloos aansluit bij deze visie, is de klant bij ons de product owner. Maak je geen zorgen: je hoeft geen verstand te hebben van ingewikkelde softwarecodes. Dit is wat je wel kunt verwachten als een product owner voor, tijdens en na een sprint:

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  Voor de sprint

  Voordat de sprint begint, bepaalt de product owner de koers van de sprint. Dit gebeurt ten eerste met de product backlog. Dit is een lijst met alle functionaliteiten van het eindproduct, oftewel de user stories. Een user story wordt als volgt geformuleerd:”Als (gebruiker), wil ik (functionaliteit), zodat ik (waarom)“. Uiteindelijk wordt de gehele lijst gerangschikt op basis van toegevoegde waarde. De user stories kunnen nog verder worden uitgewerkt tijdens de backlog refinement sessie met de IT-Accelerator.

  Op de eerste dag van een sprint komen de Product Owner, Scrum Master en het ontwikkelteam samen voor de sprint planning. Tijdens deze meeting bepalen we welke user stories er opgepakt gaat worden in de sprint. Deze worden geplaatst in de Sprint Backlog. Het ontwikkelteam schetst vervolgens een realistisch beeld van de benodigde tijd door middel van planning poker. Zodra de product owner en het ontwikkelteam tot een akkoord zijn gekomen zowel de Product Owner als het ontwikkelteam kan de sprint beginnen!

  Tijdens de sprint

  Tijdens de sprint is het de taak van de product owner om de voortgang van het eindproduct te bewaken. Dit gebeurt door de product backlog te monitoren en de functionaliteit te testen. Het ontwikkelteam laat weten wanneer de user stories klaar staan in de testomgeving. Dan zijn er twee opties. Ben je tevreden met de functionaliteit? Dan is de user story op ready for live zetten. Als er nog iets niet helemaal naar wens is kan de taak terug op ‘open‘ worden gezet met de benodigde feedback. Het ontwikkelteam zal er dan opnieuw naar kijken.

  Na de sprint

  Aan het einde van de sprint komen de Product Owner, scrum master en het ontwikkelteam nogmaals samen tijdens de sprint review. Het ontwikkelteam geeft een korte demonstratie van het resultaat en er wordt gezamenlijk gecontroleerd of alle taken zijn afgerond. Zo niet, dan komen ze weer op de product backlog voor de volgende sprint. Na de sprint review wordt tijdens de retrospective teruggekeken op de afgelopen sprint. De Product Owner, Scrum Master en het ontwikkelteam geven elkaar een cijfer en bespreken wat er goed ging en wat beter kan. Zo presteert iedereen nóg beter tijdens de volgende sprint!


  Wil je ook aan de slag als product owner van je eigen software? We maken de mogelijkheden graag inzichtelijk. Stuur ons gerust een bericht!