Hoe komt de prijs van een app of software tot stand?

Een van de eerste vragen bij het ontwikkelen van software is vaak: wat gaat het kosten? Het antwoord op die vraag is natuurlijk van meerdere factoren afhankelijk, die vooral samenhangen met de complexiteit van de app of software. De ontwikkelkosten van een app of software bestaan namelijk voor het overgrote deel uit arbeidsuren. In dit artikel laten we je zien waar die uren in gaan zitten en wat verschillende soorten apps ongeveer kosten.

digital acceleration
Meer weten?

Ga het gesprek aan met Laurent!

  Factoren die van invloed zijn op het aantal arbeidsuren

  Om te beginnen zetten we de factoren die van invloed zijn op het aantal arbeidsuren even op een rij:

  • Voorbereiding
  • Structuur van de software applicatie
  • Complexiteit van de functionaliteiten
  • Complexiteit van het design
  • Testen

  Overige kosten

  • Implementatie
  • De gekozen platforms
  • ZZP’er vs grotere software ontwikkelaar
  • De locatie van de developer
  • Onderhoud

  Voorbeelden van ontwikkelkosten van bekende apps


  Voorbereiding

  Tijdens de voorbereidende fase wordt er met het development team een planning opgesteld. Daarnaast wordt de app verder uitgedacht, en worden functionaliteiten geprioriteerd en ingeschat. Dit proces zal uiteraard meer uren gaan kosten naarmate de complexiteit van de app toeneemt.

  Structuur van de software applicatie

  Software communiceert op verschillende manieren met API’s (application programming interfaces). Denk hierbij aan iDeal en Google Maps bijvoorbeeld. Hoe meer van dit soort interactie er plaatsvindt in een app, hoe meer uren er gaan zitten in het bouwen ervan. Software die gebruik maakt van user management heeft ook support en onderhoud nodig. Het veranderen van een wachtwoord of het scannen van een QR code vereist de ontwikkeling van een administratie paneel, ook wel de backend. Dit zijn allemaal structurele elementen die de kosten van software doen oplopen.

  Complexiteit van de functionaliteiten

  Hoe meer functionaliteiten, hoe duurder een app wordt. Logisch, want er gaan meer uren in zitten. Dien je rekening te houden met een gelimiteerd budget? Zet dan eerst voor jezelf op een rijtje welke functies absoluut essentieel zijn en overweeg om de rest (deels) te schrappen. Heb je te maken met een ruim budget? Dan kun je het lijstje van essentiële functies wat langer maken, maar probeer ook hier niet te veel functionaliteiten in een applicatie te proppen. Doe je dat niet dan loop je het risico dat je scope te groot wordt en je tegen hogere kosten aan gaat lopen. Ook wordt de kans groter dat je project daardoor zal falen.

  Complexiteit van het design

  Ook hierbij is het voor de hand liggend: een complex ontwerp gaat je meer geld kosten. Simpelweg omdat daar meer uren in gaan zitten. Wil je het budget dus binnen de perken houden, kies dan voor een eenvoudig ontwerp. Wil je bijvoorbeeld gedetailleerde symboliek en animaties, dan zul je dieper in de buidel moeten tasten.

  Het testen

  Het testen van de software dient grondig te gebeuren. Je wil geen software lanceren die vol zit met bugs. Je kunt maar één eerste indruk achterlaten, dus je wil ieder aspect van je software meerdere malen doorlopen hebben. Mocht je er te laat achterkomen dat je app bugs bevat, dan kan het je een hoop extra tijd kosten als je hem opnieuw door de keuring van de app store moet krijgen. Laat de app ook vooral testen door beta-users, en geef ze ruim de tijd om de app te ervaren. Hun feedback is zeer waardevol!

  Aan de hand van onze ervaring hebben we de verdeling van het budget inzichtelijk gemaakt. Deze ziet er als volgt uit:

  ontwikkelkosten app

  Implementatie

  De kosten voor het plaatsen van een app voor IOS zijn €99 per jaar, tegenover €25 eenmalig bij Android. Gaat het om een app die binnen de eigen organisatie gaat worden gebruikt dan dient er nog een enterprise distributie licentie afgesloten te worden. Deze kost zo’n €299 per jaar. IOS wordt zeer regelmatig geüpdate en dus dienen apps voor dit platform ook te worden geüpdate. Dit updaten brengt uiteraard ook extra ontwikkelingskosten met zich mee.

  Gekozen platforms en administratie

  Apps die specifiek gemaakt zijn voor een platform werkten in het verleden over het algemeen beter dan cross-platform of hybride apps. Tegenwoordig hoeft dat niet meer het geval te zijn. Bij SevenLab werken we onder andere met NativeScript, waardoor dit verschil tussen de platforms te verwaarlozen is. Wel zijn de kosten vaak hoger voor apps die specifiek voor een platform zijn gemaakt, ook wel ‘native’ apps genoemd. Houdt er rekening mee dat het ontwikkelen van app voor Android over het algemeen 2x zoveel tijd gaat kosten dan een app voor IOS.

  ZZP’er vs grotere software ontwikkelaar

  De keuze voor een ZZP’er kan in eerste instantie voor de hand liggend lijken aangezien een app vaak goedkoper door een ZZP’er gemaakt kan worden dan door een software bedrijf. De keus voor een software ontwikkelaar heeft echter erg veel voordelen ten opzichte van een app ontwikkeld door een ZZP’er. We zetten de belangrijkste op een rijtje:

  • Met een software ontwikkelaar ga je een betrouwbare en langdurige relatie aan.
  • Je kunt rekenen op service, iets wat bij een ZZP’er minder vanzelfsprekend is. Zo is een software bedrijf meestal goed bereikbaar en ook te bezoeken op locatie. Een ZZP’er zal weinig tijd meer voor je hebben als hij/zij is doorgegaan naar de volgende klus.
  • De aansprakelijkheid is bij een software ontwikkelaar beter geregeld, je bent dan vaak verzekerd.
  • De kwaliteit van het eindproduct is vaak beter als je met een gerenommeerde software ontwikkelaar werkt. Dat komt doordat er in een team wordt samengewerkt dat elkaar scherp houdt en omdat er vaak met code quality scans wordt gewerkt.
  • Software bedrijven maken gebruik van specialisten. Zo wordt er bij SevenLab gebruik gemaakt van een Scrum Master en een IT-Accelerator. De Scrum Master faciliteert en coacht het team. Daarbij probeert hij/zij eventuele blokkades op te lossen en is daarbij ook aanspreekpunt voor de klant voor non-development problemen. De IT-Accelerator helpt de Product Owner met het uitzetten van richtlijnen voor de backlog. Daarnaast helpt hij/zij met het stellen van prioriteiten en het vertalen van business requirements naar technische oplossingen.

  De locatie van de developer

  De uurprijs van een developer kan enorm verschillen per werelddeel. Zo ligt het uurloon in India rond de €25. In Europa is dat meestal zo’n €110 per uur. Noord-Amerika spant de kroon met prijzen van vaak meer dan €150 per uur. Een app in India laten ontwikkelen kan dus een goedkope keuze lijken. In de praktijk pakt dat vaak anders uit. Door de gebrekkige communicatie is er vaak rework nodig, waardoor de kosten oplopen en het risico op falen toeneemt. Het voordeel van een ontwikkelaar dichtbij huis is dat je direct- en persoonlijke contact kunt onderhouden, waardoor je sneller en efficiënter kunt werken.

  Onderhoud

  Houdt er rekening mee dat het onderhoud van software 10% van de ontwikkelingskosten kan bedragen op jaarbasis. Heb je een app voor €25.000 laten ontwikkelen, dan ben je dus ook nog eens zo’n €2.500 kwijt per jaar aan onderhoud. De kosten van het hosten (het in de lucht houden) van de software liggen tussen de €75 en €250 per maand.


  Voorbeelden van ontwikkelkosten van bekende apps

  Volgens onderzoek van het Amerikaanse Otreva (2019) kost het op dit moment gemiddeld €100.000 om een app te ontwikkelen. Voor dat bedrag heb je echter een vrij uitgebreide app. Een MVP, Minimum Viable Product, is de minimale versie van een volledig functionerend product. Zo’n MVP versie begint bij zo’n €15.000. Als je dit eenmaal in de markt hebt gezet kun je het product verifiëren en er feedback op ontvangen. Zijn de functionaliteiten zoals de doelgroep ze wil zien en groeit het aantal gebruikers snel genoeg? Aan de hand van dit soort vragen stuur je bij en kun je functionaliteiten aanpassen en toevoegen.

  Ontwikkelkosten van bekende apps:

  • Buienalarm is een voorbeeld van een app zonder al te veel functionaliteiten. De app voorziet in een duidelijke behoefte: het voorspellen van regen op een bepaald tijdstip op een specifieke locatie. Een eerste versie van de app (MVP) heeft tussen de €10.000 en €20.000 gekost om te ontwikkelen.
  • Apps die gebruikmaken van user authentication kosten meestal al een stuk meer. Dat komt doordat hier ook extra functionaliteiten bij komen kijken, denk bijvoorbeeld aan het ontvangen van push berichten of het uitnodigen van vrienden via email. Een voorbeeld van zo’n app is Google Drive, die zo’n €200.000 heeft gekost om te maken.
  • De eerste versie van Instagram kostte het bedrijf zo’n €450.000. Dat was overigens alleen voor de IOS versie. Dit is zeer veel geld, maar gezien het aantal huidige gebruikers (één miljard!) van Instagram is het de investering natuurlijk meer dan waard geweest.
  • Whatsapp heeft net als Instagram ongeveer één miljard gebruikers. Dit gigantische aantal heeft Whatsapp weten te bereiken met een app die ongeveer €150.000 heeft gekost. Het bedrijf heeft slim ingespeeld op de vraag naar een goedkoop alternatief voor internationale communicatie. De investering in de app is door de huidige miljarden omzet gemakkelijk te rechtvaardigen.

  Hopelijk heb je nu een duidelijker beeld van de kosten van een app of software. Wil je zelf software laten ontwikkelen of heb je vragen? Benieuwd wat het uitwerken van jouw app of software idee zou kosten? Neem dan contact op met Bas!

  SevenLab software ontwikkeling