Eenvoudiger applicaties bouwen met microservices

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

    Microservices, wellicht heb je er wel eens van gehoord. Deze technologie is al enige tijd op de markt, maar blijft aan populariteit winnen. Wat zijn microservices nou eigenlijk en waarom zou je ze gebruiken?

    Je zou microservices kunnen zien als manier om een applicatie te ontwikkelen met behulp van een verzameling kleinere services. Die services hebben hun eigen proces en worden gekoppeld via bijvoorbeeld HTTP. Een grote monolithische applicatie wordt in feite opgeknipt in kleinere microservices. Waarom zou je dat doen?

    Snelheid

    Een groot voordeel van microservices is de snelheid waarmee aanpassingen gedaan kunnen worden. Omdat je verschillende teams aan verschillende onderdelen van een applicatie kunt laten werken, kan communicatie tussen developers en product managers ook directer verlopen.

    Snelheid in de zin van performance is een belangrijke voordeel ten opzichte van een conventionele monolithische architectuur. Door de microservices structuur heb je beter inzicht in onderdelen van een applicatie die minder goed presteren. Ook zijn die dan weer gemakkelijker aan te passen dan bij een monolithische structuur.

    Voor de eindgebruiker betekent dit in theorie dus een beter functionerende applicatie met minder bugs.

    microservices
    Bron: BMC, 2018

    Flexibiliteit

    Doordat de verschillende onderdelen met elkaar communiceren via standaardprotocollen is het mogelijk om iedere afzonderlijke microservice in een andere taal te schrijven. Daardoor is het mogelijk om de juiste developer bij het juiste onderdeel te zoeken, wat tot een beter eindresultaat leidt.

    Complexiteit neemt toe

    Als je bovenstaande voordelen leest zou je verwachten dat iedere applicatie bouwer meteen over zou stappen op microservices. Maar er zijn ook wat nadelen.

    Problemen kunnen wellicht eerder opgespoord en aangepast worden, maar met een microservices systeem kan er eigenlijk ook meer kapot. Er zijn namelijk meer bewegende onderdelen. De individuele onderdelen worden dus eenvoudiger, maar het totale systeem complexer.

    Ook voor developers die met traditionele systemen werken kan het gebruik van microservices een valkuil zijn. Als zij het systeem namelijk opzetten als een traditioneel monolithisch systeem, kan dat later in het ontwikkel traject voor problemen gaan zorgen.

    Het zal dus aan de softwareontwikkelaar en het development team liggen of het gebruik van microservices van toegevoegde waarde is.


    Wil je meer weten over het gebruik van microservices of wil je op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van software? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

    Voor een kijkje bij ons op kantoor: check onze Instagram!