De basics van Cloud Computing

Iedereen heeft wel eens gehoord van de cloud en veel mensen maken al persoonlijk gebruik van clouddiensten om bijvoorbeeld bestanden op te slaan. Ook voor organisaties biedt cloud computing enorm veel mogelijkheden. Daarom zetten wij de basics van Cloud Computing voor je op een rijtje:

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  Wat is Cloud Computing

  Cloud Computing is simpel gezegd het gebruiken van “computerdiensten” zoals servers, opslag, databases, en netwerken via het internet, oftewel de “cloud”. In tegenstelling tot gecentraliseerd fysieke computing is cloud computing flexibel, schaalbaar, sneller en duurzamer. Daarnaast is het ook kostenefficiënt, omdat je over het algemeen enkel betaald voor de computercapaciteit die je gebruikt.

  Type Clouds

  Er zijn verschillende manieren om een cloud op te zetten. Doordat de cloud zeer makkelijk toegankelijk is, heerst er vaak het beeld dat de cloud een synoniem is voor ‘openbaar’. Dit is een groot misverstand. Clouds zijn tegenwoordig zeer veilig en betrouwbaar en je hebt zelf in de hand hoeveel je in eigen beheer hebt. Daarom zijn er drie cloud computing modellen te onderscheiden:

  • Publieke Clouds

  Publieke Cloud zijn webdiensten die je afneemt van een externe partij, zoals Google, Microsoft of Amazon. Deze cloudprovider beheert alle hardware, infrastructuur en beveiliging van de cloud. 

  • Privé Clouds

  Een Privé Cloud is in eigen beheer van een bedrijf of organisatie. De computerdiensten zijn fysiek beschikbaar in het datacentrum van het bedrijf en de cloud is te gebruiken via een privé netwerk. De hardware en infrastructuur en beveiliging vallen onder de verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf. Vaak zijn er externe partijen in te huren om een privé netwerk te beheren. 

  • Hybride Clouds

  Hybide clouds vormen een combinatie tussen privé en publieke computerdiensten. Deze worden samengebracht door software die de clouds in staat stelt data uit te wisselen. 

  Soorten Cloudservices

  Er zijn oneindige veel clouddiensten beschikbaar. Toch is de basis van de cloud onder te verdelen in vier categoriën die op elkaar steunen. 

  • IaaS

  Infrastructuur as a Service (IaaS) is de basis cloud dienst. Dit houdt in dat alle benodigdheden voor een solide IT Infrastructuur, zoals opslag, servers of netwerken via het Internet worden afgenomen van een cloudprovider.

  • PaaS

  Platform as a Service (PaaS) biedt developers een omgeving, ofwel platform om op het Internet software te ontwikkelen, te testen, beschikbaar te stellen en te beheren. Dit maakt het mogelijk om snel en efficiënt applicaties te bouwen, zonder zorgen te maken over de onderliggende infrastructuur. 

  • Serverless

  Serverless Computing zorgt ervoor dat je geen omkijken meer hebt naar de server bij het maken en hosten van software. Dit geldt voor zowel de klant als de developer, waardoor de software eenvoudiger, sneller en goedkoper gebouwd kan worden. De cloudprovider verdeeld de workload en data van de software op een flexibele en schaalbare manier.

  • SaaS

  Software as a Service is de mogelijkheid om software aan te bieden als dienst via het internet. Dit is tegenwoordig steeds meer de norm aan het worden. Gebruikers kunnen de software gebruiken via het internet. De aanbieder zorgt er voor dat de software up-to-date en veilig blijft. 

  Toepassingen

  Er zijn oneindig veel toepassingen voor clouddiensten en met nieuwe technologische ontwikkelingen komen er steeds meer vormen bij. Hier een aantal veel gebruikte toepassingen:

  • Opslag en back-up van bestanden en data
   Veel organisaties bewaren bestanden op een cloudopslagdienst. Dit zorgt ervoor dat je altijd voldoende capaciteit hebt, en je data overal op elk apparaat kunt raadplegen.
  • Testen en Bouwen van applicaties:
   Door een ontwikkelomgeving in de cloud te gebruiken is het mogelijk om goedkoper en sneller applicaties te ontwikkelen. Ook kan er gemakkelijk worden uitgebreid en doorontwikkeld. 
  • Streamen van Media
   Netflix, Spotify en Videoland zijn allemaal voorbeelden van diensten die het mogelijk maken om media te streamen vanaf de cloud. 
  • Web Applicaties creëren
   De cloud maakt het mogelijk om applicaties uit te rollen die volledig op de cloud zijn gebouwd door gebruik te maken van clouddiensten als containers, Kubernetes.
  • Data analyseren
   Als er data stroomt in je cloudnetwerk is het ook mogelijk om deze data te analyseren. Door technologieën als Machine Learning en A.I. is het mogelijk om waardevolle inzichten te verzamelen uit het data verkeer van de cloud.

  In onderstaand filmpje wordt de cloud computing nog eenmaal helder en visueel uitgelegd:

  https://www.youtube.com/watch?v=M988_fsOSWo