Wat voegt een business analist toe aan mijn IT-project?

Tijdens een IT-project vormt de business analist de schakel tussen de strategische en de technische partij. Hij of zij vertaalt de behoeftes van het bedrijf, de directie en de medewerkers naar werkbare eisen en functionaliteiten voor de software en toetst het product.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  Wat doet een business analist precies?

  De belangrijkste taak van een business analist is het analyseren van de behoeftes die het project binnen het bedrijf moet vervullen. Daarnaast vormt de analist een schakel tussen twee werelden die vaak elkaars taal niet spreken: aan de ene kant het management en aan de andere de technische ontwikkelaars. Tot slot evalueert de business analist de doelmatigheid van de software die ontwikkeld wordt.

  Informatieanalyse voor optimale prestaties

  Voor een IT-project zijn drie soorten informatie van belang:

  • De gewenste uitkomst van het project
  • De processen binnen de organisatie
  • De informatie die de software moet gebruiken en opleveren

  De business analist brengt in overleg met de betrokkenen al deze informatie in kaart. Hij of zij spreekt met medewerkers en directieleden, bestudeert procesbeschrijvingen, identificeert verbeterpunten en bekijkt welke informatie in bestaande databases aanwezig is. Daarnaast bekijkt hij welke technische problemen er zijn. Op basis van deze informatieanalyse bepaalt de business analist hoe u de prestaties van uw bedrijf kunt optimaliseren en stelt een lijst met eisen en functionaliteiten voor de software op. Nu kan de ontwikkelfase van start gaan.

  Uw ontwikkelaars effectief aansturen

  De eisen en functionaliteiten die de business analist heeft vastgesteld, zijn het uitgangspunt voor de ontwikkelaars van uw software. Tijdens de uitvoering van een IT-project ontstaan er echter regelmatig onverwachte vragen of problemen. Bijvoorbeeld technische beperkingen of onduidelijkheid over het proces. De business analist gebruikt zijn technische kennis om deze kwesties direct op te lossen of voor te leggen aan de relevante medewerkers binnen de organisatie. Daarnaast bekijkt de business analist tussentijds of de software op praktisch niveau inderdaad doet waarvoor hij ontworpen is.

  Waarom een business analist?

  Veel ondernemers vragen zich af of het wel nodig is om een business analist in te zetten voor hun IT-project. Ze kennen hun bedrijf tenslotte op hun duimpje. Maar juist omdat u zelf zo dicht op uw bedrijf zit, is het moeilijk om er objectief naar te kijken en een goede analyse te maken. Een business analist kijkt met een frisse blik naar uw organisatie en ziet hoe u uw processen kunt optimaliseren. Vanuit technisch én strategisch oogpunt. Daarnaast heeft een business analist gespecialiseerde kennis en ervaring met het begeleiden van IT-projecten. Zo kan hij of zij met alle partijen effectief communiceren en veel voorkomende problemen vermijden. Dat bespaart u tijd en voorkomt kostbare fouten.

  Wil je meer weten over de rol van een business analist? Neem contact met ons op.