Wat is het beste app design

Een goede mobiele app combineert functionaliteit met de juiste looks. Smaken verschillen, maar er zijn wel een aantal richtlijnen die je kunt gebruiken voor het design van een app. In dit artikel behandelen we zes pijlers waar een goed app design volgens ons aan dient te voldoen.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

   

  Gebruiker centraal

  De eindgebruiker is uiteindelijk de belangrijkste graadmeter binnen het ontwikkelen van een app en zou daarom ook centraal moeten staan. Als je dat weet, dan spreekt het voor zich dat je je app regelmatig test en feedback gebruikt om je app te verbeteren. Er zijn verschillende tools op de markt om je app of website te testen. Userlytics stelt je in staat om een doelgroep in te stellen, die vervolgens taken moet voltooien binnen je app. Daar komt feedback uit die je in staat stelt om je app bij te sturen.

  Eenvoud

  Omdat gebruiksgemak centraal moet staan in je app, is het belangrijk om je app design simpel te houden. Onnodige buttons en andere onderdelen maken het verwarrend voor je bezoeker. Gebruik niet teveel kleuren en zorg dat ze matchen. Adobe Color Themes is een goede tool voor het samenstellen van je kleurencombinaties.

  Lettertypes zijn essentieel voor de uitstraling van je bedrijf. Ze kunnen voor zowel een speels als een zakelijk aanzien zorgen. In de regel gebruik je nooit meer dan drie verschillende lettertypes, dat houdt de look van je app professioneel. Een goede en simpele app zorgt er daarbij ook voor dat de bezoeker automatisch richting de belangrijkste elementen wordt getrokken.

  Intuïtieve navigatie

  Tegenwoordig zijn er enkele ongeschreven regels als het aankomt op apps en website design. Zo vindt navigeren meestal plaats aan de bovenkant van een website of app. Daar zou ook een zoekfunctie moeten staan, zodat de gebruiker aan de hand van keywords kan zoeken. Zorg ervoor dat er in niet meer dan drie niveaus genavigeerd kan worden, dat houdt het overzichtelijk. Een breadcrumb spoor helpt de gebruiker hierbij om zijn of haar weg terug te vinden.

  Bedrijven als Google en Apple hebben speciale systemen ontwikkeld die helpen bij het ontwerpen van een app. Zo heeft Google een gids opgesteld waarin de laatste ontwikkelingen op het gebied van app design worden behandeld. Ook heeft Google een speciale interface ontwikkeld voor app design op Android, genaamd Material Design.

  Google's Material Design
  Google’s Material Design

  Apple heeft een soortgelijke online gids opgesteld voor het ontwikkelen van apps op iOS en andere Apple devices. Je vindt er onder andere tutorials en downloadbare bestanden zoals templates die helpen bij het ontwikkelen van apps.

  Een derde voorbeeld van een systeem dat je kan helpen bij het ontwerpen van een app is het Salesforce Lightning Design System. Salesforce maakt CRM software die naadloos aansluit op het design systeem.

  Consistentie

  Misschien wel een van de belangrijkste pijlers is consistentie. Deze pijler is eigenlijk overkoepelend voor veel van de andere pijlers in dit artikel. Een consistent eenvoudige, intuïtieve site of app zal een positieve invloed hebben op de gebruiksvriendelijkheid. Consistentie betekent overigens niet dat elke pagina er hetzelfde uit moet zien, maar het betekent wel dat gelieerde pagina’s dezelfde look hebben.

  Conventionaliteit

  Er zijn bepaalde functionaliteiten in een app die hun waarde al bewezen hebben. Probeer het wiel niet opnieuw uit te vinden. Een winkelwagentje rechtsboven bij een webwinkel, een klikbaar logo bovenaan je app om terug te navigeren naar de homepage, we zijn er aan gewend geraakt. Het is raadzaam om dit soort standaard functionaliteiten dus te behouden, dat vergroot het gebruiksgemak van de gebruiker.

  Geloofwaardigheid

  Wanneer je consistent bent in het gebruik van grafische elementen en lettertypes zal dat de geloofwaardigheid van je app ten goede komen. Ook het gebruik van conventionele elementen, zoals hiervoor genoemd, dragen bij aan het gevoel dat een gebruiker bij je app heeft. Openheid en eerlijkheid over de diensten of producten die je aanbiedt zullen eveneens aan een positief gevoel bij de gebruiker ondersteunen. Laat duidelijk zien wat je doet en wat het een klant gaat kosten.


  Wil je zelf ook een super mooie app laten ontwerpen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij het uitdenken van jouw wensen.