Waar moet ik op letten bij het kiezen van een software leverancier?

Je bedrijf heeft nieuwe bedrijfssoftware nodig, die conclusie heb je getrokken. Je weet wat je nodig hebt en je hebt een briefing opgesteld en uitgezet bij verschillende software ontwikkelaars. Waar moet je op letten als je een uiteindelijke keuze wilt gaan maken uit die verschillende ontwikkelaars? We zetten wat tips voor je op een rijtje.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  Referenties

  Check altijd de projecten die een software leverancier in het verleden heeft uitgevoerd. Voor wie hebben ze software ontwikkeld en wat voor soort software was dat? Door dit na te gaan kun je een goede indruk krijgen van waar een ontwikkelaar toe in staat is. Je kunt daarbij ook altijd naar referenties vragen.

  Werkwijze

  Wat voor manier van ontwikkelen wordt er gehanteerd en past deze manier bij jouw ideeën? SCRUM is bijvoorbeeld een manier om in teamverband op een effectieve en flexibele manier software te ontwikkelen. Hierbij worden er in fases delen van de software opgeleverd, waardoor je al snel functionerende software voor handen hebt.

  Bedrijfscultuur

  Welk gevoel heb je bij het contact met de leverancier? Past de bedrijfscultuur goed bij de jouwe? Een klik is erg belangrijk, omdat je over een langere periode samen zal werken met je software leverancier. Voelt het contact met de ontwikkelaar als gladde verkooppraat of praat je met iemand met verstand van zaken die zijn beloftes kan waarmaken?

  Prijzen

  Kijk of de prijsafspraken duidelijk zijn en of er geen verborgen kosten zijn. Sommige leveranciers rekenen bijvoorbeeld extra kosten voor het trainen van personeel of hanteren een jaarlijkse onderhoudsfee. Deze kosten kunnen onduidelijk zijn aangegeven. Openheid van zaken is een belangrijke pijler voor een gezonde verstandhouding op de lange termijn.

  Tot slot maak je op basis van de vorige stappen een selectie van leveranciers waar je mee in gesprek wilt gaan. Laat deze leveranciers een presentatie geven. Daarin kunnen ze hun werkwijze toelichten en bijvoorbeeld de gebruiksvriendelijkheid van hun diensten belichten. Hierdoor krijg je een nog beter beeld van het bedrijf waar je mogelijk langere tijd mee gaat samenwerken en kun je een inschatting maken of ze kunnen voldoen aan jouw verwachtingen. Erg belangrijk dus!