Vooruitzicht voor 2018: 5 IT-trends in het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar is ingeluid. En dat betekent dat het tijd is om 2017 achter ons te laten en ons te richten op wat 2018 gaat bieden. Vooral in een vakgebied waarin de focus altijd ligt op vooruitgang, kunnen we nooit genoeg rekening houden met wat nog gaat komen. Maar welke trends kunnen we verwachten in het komende jaar? Wij stelden een lijst voor je op van 5 ontwikkelingen waar je in 2018 niet omheen kan.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  AI: van hebbedingetje naar noodzaak

  In 2017 kwam het al steeds meer aan bod, maar in 2018 kunnen we er echt niet meer omheen: kunstmatige intelligentie wordt noodzaak. Niet zo gek, want het is een techniek met enorm veel potentie. Van het beantwoorden van klantenvragen via chatbots, tot het automatisch stroomlijnen van een heel werkproces: de mogelijkheden van een zelflerend systeem zijn eindeloos. Naarmate de techniek vordert, wordt het ook steeds toegankelijker, zowel voor consumenten als bedrijven. Wees er dus op tijd bij en integreer AI in 2018 in jouw bedrijf.

  De opkomst van The Internet of Things

  Ook deze trend zal zich in 2018 ontkiemen. Het past bij de mogelijkheden die AI biedt, maar wordt nog een stuk breder getrokken. The Internet of Things omvat namelijk een systeem van allerlei apparatuur dat zelfstandig beslissingen neemt op basis van actuele data. Deze apparaten communiceren met elkaar via internet en halen hier de meest relevante data vandaan voor de efficiëntste beslissing, los van menselijke inmenging. Een efficiënte techniek, die zich evengoed verder ontwikkelt en steeds toegankelijker wordt. Verwacht hier in 2018 meer over te horen!

  Elk bedrijf wordt zijn eigen databank

  Voor zover het nog niet zo is, draait alles in 2018 steeds meer om data. Het is immers ook het fundament van de huidige digitale ontwikkeling – en elk bedrijf zal hierop mee moeten liften. Personen communiceren namelijk steeds meer met of via het internet, wat een enorme toevoer aan data met zich meebrengt. Maar wat moet jouw bedrijf met zo’n collectie gegevens? Nou, analyseren en goed gebruiken. De mogelijkheden die goede data-analyse met zich meebrengt zijn enorm. Overweeg daarom wat jij met jouw data kan en pak het op! Let daarbij alleen wel op het volgende:

  Databeheer moet nauwkeuriger

  Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Kort gezegd houdt dit in dat elk bedrijf transparanter moet worden over wat ze met hun data doen, zowel tegenover de autoriteiten als tegenover personen van wie de data afkomstig is. Concreet betekent dit voor jouw bedrijf dat er volledig overzicht moet zijn in alle gegevens, en er direct gehandeld moet worden als hier een lek in plaatsvindt. Er moet een beleid vastgesteld worden voor databeheer, en als dit niet nageleefd wordt, riskeer je fikse boetes. Bereid je daarom goed voor en onderzoek wat jij in 2018 allemaal met jouw data moet doen.

  VR wordt mainstream

  Virtual Reality was al een hot topic in 2017, maar het ontwikkelde zich tot nu toe vooral op gaming-gebied. In 2018 gaan we dat waarschijnlijk toch anders zien: het wordt mainstream. De grootste producenten van VR-mogelijkheden (nu Facebook en HTC), hebben namelijk concrete plannen om het toegankelijker te maken voor iedereen. Het wordt betaalbaarder, comfortabeler en belangrijker nog: de content wordt breder ingericht. VR zal in 2018 dus steeds meer praktische implicaties krijgen en zich daarmee ook steeds meer in het dagelijks leven manoeuvreren.

  Van kunstmatige intelligentie in het dagelijks leven tot gigantische hoeveelheden data waar veilig mee omgegaan moet worden. Ben jij klaar voor het nieuwe jaar? Wij hebben er erg veel zin in en kijken uit naar de spannende ontwikkelingen die ons te wachten staan.

  Ben je benieuwd hoe jij je op IT gebied klaar kunt stomen voor 2018? Of wat wij voor jou kunnen betekenen in het nieuwe jaar? Neem dan contact met ons op!