Vertrouwen van gebruikers winnen met een Voice User Interface

Hé Google! Hallo Siri! Goedemorgen Alexa… Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van spraakgestuurde software, oftewel Voice User Interface (VUI). Met de komst van home-apparaten als Google Home en Amazon Alexa wordt de invloed van VUI op ons dagelijks leven alsmaar groter. Er wordt voorspeld dat in 2020 de helft van onze zoekopdrachten geproken zullen zijn. Verbale communicatie is een natuurlijke manier van communiceren, waardoor VUI heel laagdrempelig vorm van interactie biedt tussen mens en systeem.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

     

    Wat is Voice User Interface?

    VUI’s stellen gebruikers in staat om te communiceren met een systeem door middel van spraakcommando’s. Voorbeelden hiervan zijn Siri, het spraakherkenningsprogramma van Apple, Google Assistent en Amazon Alexa is een voorbeeld van een VUI. Deze software kan vaak zelf ook terug praten. Door middel van opgenomen stemklanken kan een VUI alle mogelijke zinnen zeggen.

    Siri
    Siri

    Het grote voordeel van VUI is natuurlijk dat de software handsfree bediend kan worden. Hierdoor kan de gebruiker tegelijkertijd andere taken uitvoeren, zoals autorijden of koken.

    De VUI zal steeds meer de rol innemen van een persoonlijke assistent. Daarbij zal de ontwikkeling van nieuwe AI technologieën het voor developers makkelijker maken om in te spelen op de behoeftes van de gebruiker. Door het integreren van slimme algoritmes zal VUI niet alleen de huidige behoeftes bedienen van gebruikers, maar ook inspelen op toekomstige.

    Optimaliseren van een VUI

    Vaak vermijden veel gebruikers VUI door een gebrek aan vertrouwen. Het is belangrijk dat een developer daar rekening mee houdt. Daarom zijn er een aantal richtlijnen.

    • Houd de focus op een accurate spraakherkenning.
      Dit kan door middel van NLP algoritmes. Deze algoritmes worden gebruikt om de belangrijkste punten uit een gesprek op te vangen en te categoriseren.
    • Focus op het probleem of de intentie van de gebruiker.
    • Lever contextuele content aan.
      Het is onmogelijk om alle mogelijke commando’s in te bouwen, maar door in ieder geval relevante antwoorden te geven zal de gebruiker een betere ervaring hebben.
    • Zorg voor betekenisvolle foutmeldingen.
      Op die manier worden irritaties bij de gebruiker voorkomen.

    Hoe ga jij Voice User Interfaces inzetten voor jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op om te sparren.