Verschillen tussen code en no-code
No-code applicaties lijken steeds populairder te worden. No-code neemt programmeren weg als de barrière tussen ideeën en oplossingen. Waarom zou je dan voor een gecodeerde app kiezen? We zetten de verschillen van code en no-code apps op een rijtje.


Ga het gesprek aan met Koen!
Voordelen van no-code
Er zijn veel voordelen van no-code applicaties:
- Sneller beginnen, er hoeft geen development omgeving te worden opgezet en er staat sneller wat
- Niveau van benodigde experts minder hoog, een business analist kan vaak ook al aan de slag
- Infrastructuur wordt voor je beheert
- Updates van het platform worden automatisch uitgerold
- Voor weinig gebruikers voordelig (je betaalt vaak een maandelijkse licentie), bij meer dan 10 gebruikers is het vaak niet meer interessant om voor no-code te kiezen
Op het eerste gezicht lijken er weinig redenen om te kiezen voor een gecodeerde applicatie als je software gaat laten ontwikkelen. Ze nemen over het algemeen meer tijd in beslag om te ontwikkelen en zijn daarom vaak ook duurder.
Waarom zou je nog kiezen voor een code applicatie? Lees het hieronder!
Voordelen van code
Alles mogelijk
Waar je het bij no-code moet doen met standaard interfaces, kun je die bij code helemaal naar wens aanpassen. Hierdoor wordt de User Experience (UX) beter dan dat die bij no-code is. Je kunt hem door middel van coderen immers specifiek aanpassen op de gebruiker.
Verder heb je met code eigenlijk nooit het probleem dat je aanloopt tegen limitaties in de uiteindelijke uitwerking. Bij no-code zijn bepaalde handelingen of functionaliteiten in sommige gevallen simpelweg niet mogelijk.
Universele taal, geen vendor-lock-in
Een ander voordeel van gecodeerde applicaties is de universele taal waarin ze geschreven zijn. Vaak is dat in een PHP script. Doordat deze algemeen en open sourced zijn, zijn ze gemakkelijk over te dragen. Dat kan van pas komen wanneer er in de toekomst een andere developer aan het werk gaat met jouw software applicatie.
Wanneer je met een no-code systeem werkt, is dat niet universeel. Daardoor kan dat bij een overdracht veel tijd gaan kosten wanneer er een andere developer mee aan de slag moet leren gaan. In veel gevallen is de overdracht zelfs alleen mogelijk na het betalen van omschakelingskosten en een arsenaal aan andere ongemakken.
In het ergste geval zit je helemaal vast aan een platform en is je applicatie in z’n geheel niet meer te verplaatsen en zal je het platform opnieuw moeten laten bouwen.
Solide basis
Een no-code applicatie ontwikkelen kan je tijdswinst opleveren. Binnen een week zou je een werkende app kunnen opzetten. Met code kun je binnen enkele weken een app in de lucht hebben. Het is verstandig om de tijd te nemen voor het ontwikkelen van een app aangezien er vaak kinderziektes opduiken wanneer je een app lanceert. Het verschil in ontwikkeltijd is hierdoor uiteindelijk niet erg groot.
Lange termijn of korte termijn
Bedenk bij het ontwikkelen van software en applicaties goed wat je wilt bereiken. Lange termijn en korte termijn zijn daarbij belangrijke graadmeters. Ben je op zoek naar een ontwikkelmethode voor de lange termijn, dan ben je met code bijna altijd beter af. Gaat het om een project dat zo snel mogelijk in de lucht moet zijn, dan kan no-code het overwegen waard zijn.
Meer weten of het ontwikkelen van een app voor jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op.