De UX/UI trends van 2022

User Experience (UX) en User Interface (UI) Design blijft altijd in beweging. Nieuwe technologiën en veranderende gebruikersbehoeftes zorgen voor nieuwe trends en ontwikkelingen. Samen met onze UX/UI Designers Boyi en Nick nemen we de balans op. Dit zijn de UX/UI trends die een stempel zullen drukken op 2022.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  Dark Mode

  Dark Mode wordt vaak aangeduid als de UX-trend van 2022. Het bestaat al langer, maar de afgelopen tijd is deze UX-toepassing populairder geworden omdat het publiek leert dat het de vermoeide ogen vermindert en dat het gemakkelijker is om te lezen. Volgens Boyi is deze trend een beetje een gimmick: “Het wordt steeds duidelijker dat de Dark Mode eigenlijk niet veel beter is voor je ogen. Zodra de gebruikers dat leren, zal de behoefte mogelijk ook verdwijnen.” Volgens Nick heeft een dark-mode bij bepaalde software wel een logische toepassing. “Zolang als het niet ten koste gaat van development tijd die beter aan nuttige features besteed had kunnen worden. Door de huidige trend is er meer aandacht voor dark-mode. Hierdoor zijn er gelukkig meerdere plugins beschikbaar die het ontwerpen en ontwikkelen ervan versimpelen”

  Inclusive Design

  Net als de maatschappij wordt UX steeds inclusiever. UX-ontwerpers zoeken naar nieuwe manieren om software voor iedereen toegankelijk te maken, dus ook mensen met visuele problemen bijvoorbeeld. Denk hierbij aan voice gestuurde bediening, kleurcontrasten en/of uitvergrote knoppen en tekst. “Inclusive Design is een hele goede ontwikkeling in de UX maar kost veel tijd en moeite”, waarschuwt Boyi, “Wij passen het daarom alleen toe als we inschatten dat de doelgroep het nodig heeft en/of als de software bruikbaar moet zijn voor een groot publiek.”

  Component Library

  Een componentenbibliotheek is een verzameling van herbruikbare UI-componenten. Deze kunnen gebruikt worden om het ontwerpproces te versnellen, modulair te ontwikkelen, het development proces te helpen en om de consistentie te waarborgen. “Wij hebben in de loop der tijd zelf een behoorlijke Component Library opgebouwd”, zegt Nick. “Daarnaast zijn er ook veel open source component library’s beschikbaar die het maken van kwalitatieve ontwerpen sneller en gemakkelijker maken.”

  Personal Content

  Steeds meer bedrijven gebruiken gepersonaliseerde inhoud om hun klanten een meer op maat gesneden gebruikerservaring te bieden. “De contentconsumptie is zo extreem gegroeid in de pandemie’, zegt Boyi. “Om de aandacht van de gebruiker te vangen in deze berg van data en kennis is het daarom nodig om cherrypicked content aan te bieden.”  Dit cherrypicken kan door klantgegevens te gebruiken zoals aankoopgeschiedenis, interacties met websites, of contactinformatie. Een andere manier om gepersonaliseerde inhoud te creëren is door Machine Learning (ML) algoritmen te gebruiken. Deze algoritmen analyseren de klantgegevens om patronen en trends te identificeren.

  Het is belangrijk om op te hoogte te blijven van de laatste trends op het gebied van UX/UI Design. Zo zorg je dat je software relevant blijft voor de gebruiker van nu. Ons ontwerpteam is up-to-date en past de nieuwste methodes en technieken toe bij het ontwerpen van effectieve gebruiksvriendelijke software.

  Is jouw digitale omgeving al klaar voor 2022? Wij helpen je graag eens stap verder. Maak vrijblijvend een afspraak voor een sessie met een van onze IT Experts.