UX, UI en perfect passend (app-)design

Je kent het wel: je opent een app maar moet vervolgens een halve minuut wachten tot je aan de slag kunt. Of je bent al wat verder in de app en wil naar een ander onderdeel van de app. Je navigeert weer helemaal terug naar het hoofdmenu en kunt vanaf daar pas naar het andere onderdeel. Kleine dingetjes die leiden tot grote frustraties. Je wilt gewoon dat een app lekker werkt en er geen onverwachtse haken of ogen aan zitten. Met andere woorden: het design van de app moet goed in elkaar steken. Maar wanneer spreken we nu van een goed app design? Zijn hier vaste regels voor, want elke app is toch anders? Het antwoord hierop ligt in de combinatie van twee soorten design: UX en UI.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  De wereld van UX en UI 

  Een optimaal app design hangt dus af van UX en UI, maar wat houden die termen precies in? UX design staat voor User Experience design en gaat, kort gezegd, over hoe een app voelt. De focus ligt op de bruikbaarheid, toegankelijkheid en geschiktheid van een app. UX design begint met onderzoek naar de uiteindelijke gebruikers van een app en wat voor hen de fijnste manier is om met die app om te gaan. Met die kennis bouwt de designer dan een User Experience design, waarmee hij het technische raamwerk van de app neerzet.

  Het raamwerk staat dus, nu begint de invulling. Ieder werkend systeem kent een uniek uiterlijk en karakter, waarvoor UI design om de hoek kijken. UI design staat voor User Interface design, en richt zich op de visuele onderdelen van een app. Immers, het systeem kan nog zo goed in elkaar zitten, zonder duidelijke visuele cues zal je toch moeten puzzelen om door een app heen te komen.

  De perfecte aanvulling

  De twee soorten design vullen elkaar dus perfect aan, maar voor een goed algeheel design hebben ze elkaar ook hard nodig. Een goede UI zonder UX is als een luxe villa zonder fundering. Een goede UX zonder UI is als een ijzersterke fundering met een hoopje stenen erbovenop. Ze zijn beide erg belangrijk, maar alleen samen vormen ze een solide geheel. Nu we dit onderdeel hebben besproken, kunnen we door naar het volgende: hoe pas je UX en UI adequaat toe?

  Goede UX en UI 

  Een goed geheel vraagt om optimale toepassing van zowel UX, als UI design. Maar hoe kom je tot een goed design waar iedereen tevreden mee is? Wij stelden een lijst voor je op met drie tips:

  1. Denk aan de gebruiker

  Houd, bij het maken van een app, goed voor ogen voor wie je het doet. Of je nu een goed systeem wilt neerzetten met UX design, of een mooie en gebruiksvriendelijke presentatie met UI design, een app maak je uiteindelijk voor de gebruiker. Die moet dan ook centraal staan in elke stap van het designproces. De ontwikkelaar maakt een app nooit voor persoonlijke ‘gain’, maar voor de gebruiker en het behalen van diens doelen.

  2. Doe onderzoek

  Aangezien de gebruikers centraal staan in je algehele designproces, wil je weten waar zij behoefte aan hebben. Wat willen ze bereiken met jouw app? Maar ook: wat zijn ze al gewend? Doe onderzoek naar wat voor apps ze nu gebruiken en hoe ze daarmee omgaan. Door in te spelen op wat de gebruikers al kennen, worden ze minder snel afgeschrikt door alle nieuwe functies van jouw app. Zelfs al is jouw app nog zo vernieuwend, handig en efficiënt, als je gebruikers er niet meer uit de voeten kunnen, komen ze er ook niet mee verder.

  3. Zorg dat je app aansluit op de huidige software,

  Gebruik je iOS of Android? Of misschien zelfs een Windows smartphone? Een app met een goed design moet op elk systeem goed werken. Dit betekent gepaste verschillen in UX en UI design. Om terug te gaan naar een vorige pagina, klik je bij een iPhone bijvoorbeeld vaak links bovenin het scherm, terwijl dit bij een Samsung een aparte knop rechts onderin je touchscreen is. Een subtiel verschil, maar als Samsung-gebruiker kijk je toch gek op als je oude vertrouwde ‘return’-knop het niet doet en je ineens links bovenin je scherm moet klikken. Ook hier is het belangrijk om in te spelen op de verwachtingen van je gebruiker.

  Vooruitgang

  Zo veel frustratie als een app met een slecht design oplevert, zo veel makkelijker kan een app met een goed design het leven maken. Vergeet nooit hoe de gebruikers uiteindelijk met de app om zullen gaan. Als je goed inspeelt op hun behoeftes, en het UX en UI design hier nauwkeurig op aansluit, gaat iedereen erop vooruit.

  Benieuwd naar de mogelijkheden die een goede app voor jouw bedrijf kunnen hebben? Neem contact met ons op voor professioneel advies of neem een kijkje naar ons maatwerk voor andere klanten.