De UX trends van 2023

Elk jaar ontstaan er nieuwe methodes en technieken in de wereld van UX, die inspelen op technologische ontwikkelingen en veranderend gebruikersgedrag. Wij zetten de UX trends op een rij die grote invloed hebben op de manier waarop organisaties in 2023 en daarna software ontwerpen en ontwikkelen.

UX trends
Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  UXIn de ontwikkelingen van het huidige designlandschap zijn er drie belangrijke peilers te herkennen, namelijk een groeiende vraag naar Authenticiteit, het belang van het minimaliseren van complexiteit en de noodzaak voor responsive en compatible design. Hieronder hebben onze designers een aantal UX trends uitgelicht die daaronder vallen.

  Authenticiteit

  In een digitale omgeving van automatisering en AI, heerst er een honger naar authenticiteit bij de gebruiker. Gebruikers willen geen nummer zijn, maar gezien en begrepen voelen als mens. Behaviour design en Interactive design zijn UX trends die daar grote bijdrage aan kunnen leveren.

  Behaviour Design

  UX-ontwerpers zijn altijd op zoek naar manieren om de gebruikerservaring te verbeteren. Een relatief nieuw aandachtsgebied is behaviour design. Bij deze aanpak wordt rekening gehouden met de psychologische reacties van de gebruiker en wordt ernaar gestreefd zijn gedrag op een positieve manier te beïnvloeden. Een UX-ontwerper kan bijvoorbeeld de kleurtheorie gebruiken om een rustgevende interface te creëren voor een ontspanningsapp. Of hij kan principes van gamification gebruiken om een educatieve app aantrekkelijker te maken. Door de wetenschap van menselijk gedrag te begrijpen, kunnen UX-ontwerpers effectievere en overtuigendere ontwerpen maken. In het tijdperk van big data zal gedragsontwerp waarschijnlijk een steeds belangrijker instrument worden in de gereedschapskist van de UX-ontwerper.

  Interactive Design

  Interactief UX-ontwerp is een proces voor het ontwerpen van gebruikersinterfaces waarmee gebruikers op een efficiënte en bevredigende manier met digitale apparaten kunnen communiceren. Door gebruikers in staat te stellen de acties van de programma’s die zij gebruiken rechtstreeks te controleren, minimaliseert interactief UX-ontwerp de behoefte aan giswerk en onderzoek van de gebruiker. Bovendien kunnen goed ontworpen interactieve interfaces esthetisch aantrekkelijk en plezierig zijn om te gebruiken, wat een extra niveau van tevredenheid oplevert.

  Complexiteit Minimalizeren

  Door de gigantische groei aan data en functionaliteiten kunnen gebruikers vaak door de bomen het bos niet meer zien. De taak voor designers is de komende jaren om complexiteit tot een minimum te brengen en ingewikkelde systemen en gecompliceerde data op een begrijpelijke manier te presenteren. Dat kan bijvoorbeeld door storytelling methodes en data visualisatie.

  Storytelling in UX Design

  Storytelling is een krachtig instrument dat kan worden gebruikt om gebruikers te betrekken en te inspireren. Als het goed wordt gedaan, kan het een emotionele band creëren tussen de gebruiker en het product, wat leidt tot betere retentie en conversies. In de wereld van UX-ontwerp kan storytelling worden gebruikt om de merkboodschap over te brengen, complexe concepten uit te leggen of gewoon de gebruikerservaring aangenamer te maken. Bij het opstellen van een verhaal voor UX-doeleinden is het belangrijk de gebruiker altijd in gedachten te houden. Het verhaal moet relevant zijn voor hun behoeften en interesses, en het moet op een begrijpelijke manier worden verteld. Bovendien moet het verhaal boeiend en meeslepend genoeg zijn om de aandacht van de gebruiker van begin tot eind vast te houden. Door deze elementen in de storytelling op te nemen, kunt u een werkelijk effectieve en gedenkwaardige UX-ervaring voor je gebruikers creëren.

  Datavisualisatie

  In het tijdperk van big data is het belangrijker dan ooit dat ontwerpers informatie kunnen visualiseren op een manier die duidelijk, beknopt en betekenisvol is. Datavisualisatie is niet voor niets een van de populairste trends in UX-ontwerp geworden. Goed uitgevoerde datavisualisatie kan gebruikers helpen om grote en complexe datasets te begrijpen, patronen en trends te identificeren en beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Met de aanhoudende groei van big data zal datavisualisatie de komende jaren naar verwachting nog belangrijker worden. In 2023 zal datavisualisatie het instrument bij uitstek worden voor ontwerpers die hun gebruikers willen helpen de wereld om hen heen te begrijpen.

  Responsiveness en compatibility

  De apparaten die we gebruiken lopen steeds meer uiteen. Software moet beschikbaar zijn op alle soorten tablets, smartphones, laptops en desktops en ook adaptief blijven voor nieuwe apparaten. Een aantal tactieken zijn toe te passen om het design flexibel te houden. Denk bijvoorbeeld aan slimme designsystems, component libraries en cross device UX.

  Cross Device UX

  Cross-device UX design wordt snel een must in de wereld van vandaag. Met zoveel verschillende apparaten en platforms kan het moeilijk zijn om een consistente gebruikerservaring op alle apparaten en platforms te creëren. Als je het echter goed toepast, kan cross-device UX zorgen voor een meer naadloze ervaring voor gebruikers. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker door je app of website navigeren. Voor een succesvol cross-device UX-ontwerp moet de designer rekening houden met de verschillende schermformaten, invoermethoden en besturingssystemen. De designer moet er ook voor zorgen dat het ontwerp consistent is op alle apparaten. Daarnaast is het belangrijk dat het goed reageert op veranderingen in oriëntatie en schermgrootte.

  Design Systems

  Het gebruik van een ontwerpsysteem en componentenbibliotheek wordt ook in 2023 een belangrijke trend. Een ontwerpsysteem is een verzameling herbruikbare componenten, patronen en regels waarmee de designer consistente gebruikersinterfaces kan ontwerpen. Een componentenbibliotheek is een verzameling herbruikbare componenten die je kunt gebruiken in de ontwerpen. Het gebruik van een ontwerpsysteem en een componentenbibliotheek is de beste manier om gebruikersinterfaces te creëren die er consistent uitzien. Ze maken het ook gemakkelijk om de ontwerpen bij te werken, door een nieuwe versies van het ontwerpsysteem of componentenbibliotheek uit te brengen