Serverless: een revolutie in IT

Als je geïnteresseerd bent in het maken van software dan heb je waarschijnlijk de term ‘Serverless’ al voorbij zien komen. Serverless computing is een redelijk nieuwe technologie waarbij gebruik wordt gemaakt van microservices en de cloud. Door de vele voordelen heeft deze aanpak in een korte tijd een revolutie ontketent. Verwacht wordt dat serverless een grote stempel op 2021 zal drukken. Hoog tijd om er meer over te weten te komen. 

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  Wat is serverless

  Serverless is eigenlijk een misleidende term. Bij elke vorm van software is in essentie een server nodig. Wat bedoeld wordt met Serverless is dat je geen omkijken meer hebt naar de server bij het maken en hosten van software. Dit geldt voor zowel de klant als de developer, waardoor de software eenvoudiger, sneller en goedkoper gebouwd kan worden. 

  Hoe werkt het?

  Om dit goed te begrijpen moeten we eerst kijken naar het normale gebruik van een server. Hierbij ‘koop’ je een server waarop je de software laat lopen. Al het verkeer gaat door deze server met een maximale capaciteit tegen een vaste prijs. De software wordt door de developer gebouwd en op de server gezet. Het risico hierbij is echter dat de server vaak te weinig of juist te veel gebruikt wordt. Dan betaal je dus voor ongebruikte servercapaciteit of de server crasht bij overmatig gebruik. Daarnaast beheer je zelf de server. Dit maakt het arbeidsintensief en niet flexibel bij bijvoorbeeld extreme groei of nieuwe updates.

  Met serverless ‘huur’ je de server bij een cloud-aanbieder als Amazon of Google. De developer bouwt de software in zogeheten containers die direct live gezet kunnen worden in de cloud. Het verkeer en de data wordt verdeeld over de servers van de aanbieder en deze beweegt organisch mee met de workload. Hierdoor betaal je dus niet een vast bedrag, maar per Gigabite opslagruimte of miliseconde servergebruik. Dit maakt het flexibel en schaalbaar. 

  De voordelen

  Serverless maakt het bouwen van software makkelijker, goedkoper en sneller en dat is ook vaak het geval. Hier zijn de voornaamste voordelen:

  • Nul Administratie
   De code kan meteen worden uitgerold zonder het van te voren op de server te zetten. Geen serverbeheer of operating system. De DevOps afdeling hoeft er niet bij betrokken te worden.
  • Auto-scaling
   Hoe snel je ook groeit; de server-aanbieders zorgen ervoor dat je altijd genoeg capaciteit hebt. Als het gebruik toeneemt is het niet meer nodig om in alle stress de infrastructuur of de code aan te passen. Het wordt moeiteloos en organisch opgeschaald.
  • Pay-per-use
   Betaal enkel voor de capaciteit die je gebruikt en niet de gehele server. Het gebruik is altijd in beweging, dus waarom de kosten niet? Serverless maakt het mogelijk om per GB of miliseconde gebruik te betalen.
  • Werk Sneller
   Door minder DevOps in te zetten en direct code uit te rollen op de cloud is het nooit zo makkelijk geweest om een business idee digitaal te verwezenlijken.

  Serverless computing maakt het mogelijk om digitale oplossingen voor bedrijven snel, gemakkelijk en goedkoop uit te werken en te implementeren. In het bedrijfsleven is het in het huidige klimaat belangrijker dan ooit om snelle digitale stappen te zetten en tegelijkertijd flexibel en schaalbaar te blijven.