Procesautomatisering: vier verschillende vormen

De term procesautomatisering roept nogal eens wat vraag- en ook uitroeptekens op. Het wordt bijvoorbeeld vaak in een adem genoemd wordt met het verdwijnen van banen. Toch is het in de praktijk vooral een manier om tijd en geld te besparen. Hierdoor krijgen werknemers ruimte om hun werk op een nieuwe manier vorm te geven en kan de groei van het bedrijf accelereren. We kijken naar vier verschillende vormen van automatisering en lichten ze kort toe.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  Proces automatisering voor bedrijven

  Procesautomatisering zorgt ervoor dat processen geoptimaliseerd worden. Het doel van procesautomatisering is het sneller en efficiënter verspreiden van informatie binnen een organisatie. Op die manier kan een organisatie beter en sneller onderbouwde keuzes maken. Een Customer Realitionship Management systeem is een voorbeeld van de automatisering van het verkoopproces. Met een CRM kan de behoefte van de klant op een geautomatiseerde manier worden gemonitord, waardoor deze informatie snel beschikbaar is voor de gehele organisatie.

  Taakautomatisering

  Veel taken die op de computer worden uitgevoerd zijn inmiddels (deels) geautomatiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de formules in Excel die automatisch berekeningen maken. Excel is echter al weer flink verouderd en mist vaak functies om met andere software te koppelen. Het kan daarom lonen om voor taakautomatisering een centraal platform te ontwikkelen, waarin alle taken kunnen worden uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan automatisch facturen versturen. Custom software kan snel de benodigde berekeningen maken, bedragen invullen en facturen sturen aan eind van de maand. Dit zou de werknemer veel taken uit handen nemen, waardoor deze meer tijd overhoudt voor andere werkzaamheden.

  Robotic Process Automation

  Robotic Process Automation is een techniek die het mogelijk maakt om de acties van een gebruiker digitaal na te bootsen om een business proces uit te voeren. RPA robots maken gebruik van de user interface om data te verzamelen en applicaties te veranderen net zoals mensen dat doen. Ze kunnen interpreteren, reageren en communiceren met andere systemen om een groot aantal verschillende repetitieve taken uit te voeren. Deze technologie hoeft in tegenstelling tot een mens nooit te slapen en maakt bovendien geen fouten.

  proces automatisering

  Industriële automatisering

  Een klassieke vorm van automatisering die al lange tijd meegaat is industriële automatisering. De lopende band is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Deze industriële automatisering heeft bij gedragen aan snellere productie tijden in bijvoorbeeld de auto industrie. Tegenwoordig worden er veel robots gebruikt die complexe en nauwkeurige taken kunnen uitvoeren, zoals het lassen van metalen panelen. Ook de software die deze robots aanstuurt is dus geautomatiseerd.

  Wil je aan de slag met het automatiseren van jouw organisatie? Met onze nieuwe Scorecard workshop verkrijg je snel inzichten in de mogelijke kansen op het gebied van software. Neem gerust contact op met Bas voor meer informatie.