Minder faalkosten in de bouw met een Bouw Informatie Model (BIM)
Een BIM helpt verschillende partijen met het inzichtelijk maken van alle fysieke en functionele kenmerken van een gebouw. Het is een gedeelde kennisbron met informatie over een gebouw die dient als een betrouwbare basis voor het nemen van besluiten tijdens de gehele levenscyclus van het gebouw.


Ga het gesprek aan met Koen!
Waarom dat handig is lichten we even verder toe.
Een groot voordeel van het werken met een BIM is dat het systeem altijd up-to-date en consistent is. Mocht een opdrachtnemer bijvoorbeeld een wijziging aanbrengen in het virtuele model voor een huis, dan zien meteen alle belanghebbende wat dat voor gevolgen heeft, ook op financieel gebied. Dit zorgt ervoor dat de kans op falen aanzienlijk verkleind wordt.
Volgens Duurzaam Gebouwd (2016) maakt al meer dan 60% van de Nederlandse bouwers gebruik van een BIM. Bij de architecten ligt dat percentage al op meer dan 76%. BIM wordt dus in rap tempo de standaard in Nederland.
Naast de voordelen voor de partijen die betrokken zijn bij de uitvoering van de bouw is een BIM ook handig voor bijvoorbeeld toekomstige bewoners. In een BIM kun je heel gemakkelijk een 3D weergave laten zien van eventuele opties. Wil iemand bijvoorbeeld een balkon toevoegen aan een huis, dan is dat gemakkelijk visueel te maken in de BIM. Hierdoor wordt de kans dat de bewoner een verkeerde keus heeft gemaakt verkleind.
Wil je meer weten over het gebruik van een BIM of wil je op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van software? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.
Voor een kijkje bij ons op kantoor: check onze Instagram!