Laat software voor je kijken met Vision API

Bijna alle devices zijn tegenwoordig voorzien van een camera en steeds meer software is in staat hier gebruik van te maken. Dat gebeurt met Vision API, oftewel Visuele Application Programming Interface. Door middel van slimme beeldherkenning toe te passen kan deze software automatisch processen in werking stellen aan de hand van wat de camera ziet. Dit kan op heel veel gebieden worden toegepast. Hier een aantal voorbeelden van hoe deze extra paar ogen goed van pas kunnen komen.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  Glimlachmeter

  Benieuwd naar hoe tevreden je klanten zijn? Dat kun je nu bepalen met Vision API. De camera kan gezichten detecteren en de glimlach van de klant meten. Door bijvoorbeeld te meten in welke hoek de mondhoeken staan en hoeveel procent van de tanden zijn ontbloot kun je de glimlach een cijfer geven en meteen bijhouden hoeveel klanten lachend de deur uit gaan.

  Herken Tekst, QR en Barcodes

  De meest bekende toepassing van Vision API is natuurlijk het herkennen van barcodes en QR codes. De camera kan in een mum van tijd ingewikkelde codes vertalen in de juiste actie. Barcodes geven snel weer welk product of verzending je voor je hebt en QR codes kunnen snel linken naar een website of worden ingezet bij internet bankieren. Naast ingewikkelde codes kan door gebruik van Vision IPA ook heel snel tekst worden herkend. Zo kun je snel een stuk tekst kopiëren. In combinatie met Google Translate is het zelfs mogelijk om teksten ter plekke te vertalen.

  Foto shoppin’

  Je hoeft niet meer eindeloos door winkels te struinen om die leuke trui van een voorbijganger te vinden of dagenlang op internet te surfen om erachter te komen welk servies je tante heeft. Je hoeft er alleen maar even met je camera op te richten. Apps als Amazon Shopping en Google Lens hebben een geïntegreerde camera search tool. Met een blik op een voorwerp zoeken deze apps razendsnel het product en/of vergelijkbare producten. Dit is een handige applicatie voor je persoonlijke winkelgedrag, maar ook een slimme tool om klanten op een gemakkelijke manier de producten van je bedrijf te laten vinden.

  Het SevenLab Bieralarm

  Op Fun Friday bij SevenLab hebben we ook geëxperimenteerd met de Vision API van Google Cloud. We hebben een slim programma geleerd om op camerabeelden van de keuken de bierflesjes te herkennen. Zodra deze software zag dat het eerste flesje bier uit de koelkast werd getrokken, ging er in het kantoor een alarm af en werd automatisch de VrijMiBo officieel geopend🍺! Ook zo’n bieralarm? Stuur een chat-bericht en drink een keer een biertje mee!


  Op de hoogte blijven van nieuws op het gebied van software? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

  Voor een kijkje bij ons op kantoor: check onze Instagram!