Op 28 tot en met 30 augustus vond in de NDSM loods te Amsterdam de Laracon EU plaats. Niels en Joey besloten om ook dit jaar weer langs te gaan op Europa’s grootste Laravel conferentie, om te luisteren naar verschillende sprekers. Wat viel ze op?

Leestijd: 3 minuten

Om te beginnen: wat is Laravel ook alweer precies?

Niels: Laravel is het framework waar we de achterkant van al onze applicaties op bouwen. Laravel is groot en bekend in de wereld van developers. De vacatures die je tegenwoordig online vindt vragen specifiek naar vaardigheden op het gebied Laravel. Laracon is de conferentie over Laravel, georganiseerd door de in Nederland wonende Amerikaan Shawn McCool.

Welke sprekers vielen je op?

Niels: De eerste interessante spreker was de Fin Antti Rössi. Zijn presentatie ging over het beveiligen van applicaties tegen hackers. Bij SevenLab is Muhammed daar de expert in. Antti liet zien hoe je je framework verkeerd kan laten werken waardoor de hele wereld toegang krijgt tot de server. Met een simpele scan toonde hij aan waar de deur open stond voor hackers. De monden vielen open in de zaal.

Joey: De talk over de security vond ik het meest interessant, vooral omdat wij daar op dit moment veel mee bezig zijn bij SevenLab. Ik ben zelf afgestudeerd in security dus daarom vond ik het heel interessant om te zien. Het was voor iedereen denk ik weer even een reality check en een reminder dat software ook na oplevering goed in de gaten moet worden gehouden.

Wat was er nog meer te zien?

Niels: De bedenker van Laraval was er ook, Taylor Otwell. Op de conferentie in Amerika onthult hij over het algemeen de nieuwste versie van Laravel. Daarbij vertelt hij z’n gedachten hierachter. Bij Laracon EU gaat hij hier altijd dieper op in en laat hij zien wat er inhoudelijk aangepast is. Als je bij deze presentatie bent hoef je de documentatie bijna niet meer door te lezen. Hij brengt het op z’n eigen speelse manier. Heel leuk om te zien. Hij is tenslotte de creator, dus wordt hij altijd groots ontvangen.

laracon audience

Laravel Cashier

Joey: Een andere interessante spreker was Sander van Hooft. Hij heeft een uitbreiding geschreven op Laravel die door een koppeling met Mollie betalingen via Europese systemen mogelijk maakt. Tot nu toe was het alleen mogelijk om bijvoorbeeld Credit Card en PayPal te koppelen via Laravel. Door de nieuwe extensie kun je als developer binnen een uur een betalingssysteem opzetten met bijvoorbeeld iDeal.

Niels: Voor ons is dit systeem bijvoorbeeld interessant voor Intrapush. Tot nu toe konden we alleen Credit Card betalingen accepteren. Een fijne ontwikkeling voor ons dus.

Laracon EU Madrid

Niels: Sinds dit jaar is er ook een Laravel conferentie in Madrid. Die is wat kleiner dan deze in Amsterdam, waar zo’n 1000 mensen op afkomen. In Amsterdam zie je developers uit alle windstreken: Scandinavië, Duitsland en België bijvoorbeeld. In Madrid zul je vooral veel Zuid-Europeanen aantreffen. De conferentie hier in Amsterdam duurt drie dagen. Op woensdag zijn er ook workshops te volgen. Ik vind ze wat prijzig en aan de sprekers op donderdag en vrijdag heb je eigenlijk zat.

Laracon de afterparty

Niels: Ook dit jaar was er een afterparty, dit jaar gelukkig na het evenement op vrijdag i.p.v. op donderdag. Het is altijd leuk om een biertje te drinken met de bekende personen in de wereld van developers. De meeste sprekers waren dan ook aanwezig op de afterparty. Ik heb vrij veel mensen kunnen spreken. Ik denk dat het altijd goed is om even je gezicht te laten zien. Er zijn veel bekenden die je daar elk jaar tegen komt, het is een redelijk klein wereldje.

Joey: Wat ik mooi vind is dat ze de hele community bij elkaar weten te krijgen. Je merkt dat het een hechte groep mensen is. Ik vind het daarom altijd leuk om de Laracon EU te bezoeken.

Wil je meer weten over software ontwikkelen met Laravel? Neem gerust contact met ons op via de chat op de site of stuur Bas een mailtje.