Vijf tips voor een optimaal IT landschap

Als het gaat om het organiseren van het IT landschap, is het belangrijk om een stap terug te nemen en te beoordelen wat er wel en niet gebruikt wordt binnen de organisatie. Wat is het kernproces, wie zijn de stakeholders en welke IT vereisten zijn cruciaal? Hier zijn vijf tips voor een optimaal IT Landschap.

it landschap
Meer weten?

Ga het gesprek aan met Jari!

  • Stel processen vast

  Een van de belangrijkste zaken bij het inrichten van uw IT-landschap is het vastleggen van alle processen. Deze stap zorgt ervoor dat iedereen op één lijn zit als het gaat om het ontwikkelen en gebruiken van applicaties. zorg dat het kerndoel, de belangrijkste taken en stakeholder hier duidelijk naar voren komen? De keuzes die hier worden gemaakt, vormen de leidraad voor het digitale ecosysteem.

  • Gebruik een gestandaardiseerde aanpak

  Als het gaat om het toepassen van applicaties, is het belangrijk om te sturen op een gestandaardiseerde aanpak voor alle afdelingen. Dit maakt het namelijk makkelijker om informatie te delen en samen te werken. Goede data uitwisseling en samenwerking is essentieel voor een efficient ecosysteem. Bij een optimaal IT landschap is belangrijk om gemeenschappelijke tools en platforms te gebruiken binnen de gehele organisatie.

  • Vervang overbodige systemen

  Heb je meerdere applicaties of systemen die hetzelfde doen? Zo ja, dan is het tijd om deze te schrappen of samen te voegen. Door overbodige systemen te consolideren, creëer je een efficiënter IT landschap dat eenvoudiger te beheren en bij te werken is. Om hier de juiste keuzes in te maken in het aangeraden om richtlijnen op te stellen aan de hand van de vastgestelde processen in stap 1.

  • Ontwikkel eigen software

  Als je organisatie een unieke werkwijze en specifieke IT eisen heeft, kan het zijn dat beschikbare tools niet langer voldoen. Dan is het aan te raden zijn om eigen software te ontwikkelen. Dit is vaak een grote stap en investering, maar ook vaak de stap die zorgt dat er maximale meerwaarde uit het IT landschap gehaald wordt. Wanneer je eigen software ontwikkelt is het belangrijk om naast het proces ook vooral de eindgebruiker voor ogen te houden. Doelgerichtheid, kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid zijn hierbij de belangrijkste pijlers.

  • Koppel alle tools en gegevens

  Zodra je alle juiste middelen hebt toegepast, is het belangrijk ervoor te zorgen dat ze allemaal aan elkaar gekoppeld zijn. Dat zorgt voor een vlotte workflow en voorkomt dubbel werk. Door alle hulpmiddelen en gegevens aan elkaar te koppelen, creëer je een gecentraliseerd ecosysteem. Dit kan door API’s te ontwikkelen.

  Dit zijn vijf tips om je op weg te helpen bij het inrichten van het IT-landschap van je organisatie. Met deze stappen kun je een efficiënter IT landschap inrichten, dat een solide kern vormt van je organisatie. Benieuwd naar de juiste vervolgstap voor jouw organisatie? Stel een vraag aan een van onze IT Experts.

  Gerelateerd