Inloggen uitgelegd: kies de juiste authenticatie voor jouw platform

Inloggen is een van de belangrijkste functionaliteiten van een klantportaal. Het is het eerste contactmoment van de klant met de software en tegelijkertijd de sleutel tot de beveiliging van het platform. Vanuit het oogpunt van de gebruiker is het belangrijk om op een gemakkelijke en prettige manier te kunnen inloggen. Voor developers is het van belang dat er een gedegen en betrouwbare authenticatiemethode is. In dit artikel leggen we uit welke smaken er zijn en wat daar bij komt kijken.

 

inloggen authenticatie
Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

    Inloggen voor gebruikers:

    Allereerst kijken we naar verschillende manieren van inloggen. Vervolgens bekijken we welke authenticatie daar aan te pas komt. Bij het inloggen is het voor een gebruiker belangrijk dat de gebruikservaring goed blijft. Te veel moeite leidt tot irritatie, terwijl te weinig moeite de betrouwbaarheid in het geding brengt. De volgende inlogmethodes worden het meest gebruikt:

    Emailadres+wachtwoord

    Inloggen met een wachtwoord de meest gebruikelijke manier om in te loggen. Bij deze methode moeten gebruikers een gebruikersnaam en wachtwoord invoeren om toegang te krijgen tot de toepassing of website. Deze methode is gemakkelijk in te stellen en te gebruiken.

    Two-factor authenticatie

    Two-factorauthenticatie (2FA) is een manier van inloggen waarbij gebruikers meerdere stappen doorlopen om toegang te krijgen tot een applicatie of website. Deze verificatiemethode kan verschillende maatregelen omvatten, zoals wachtwoorden, beveiligingsvragen, eenmalige cijfercode, biometrische controle of telefoonnummer verificatie. Het is ontworpen om een veiligere gebruikerservaring en bescherming tegen kwaadwillende gebruikers.

    Biometrisch inloggen

    Biometrische verificatie is een vorm van identificatie waarbij unieke fysieke kenmerken worden gebruikt om een persoon te identificeren. Voorbeelden van biometrische verificatie zijn het scannen van vingerafdrukken, gezichtsherkenning en irisscans. Deze manier van aanmelden biedt een hoger beveiligingsniveau dan traditionele wachtwoorden, omdat het vertrouwt op fysieke eigenschappen. Die worden niet gemakkelijk gestolen of gehackt.

    Social login

    Social Login is een login-methode dat gebruikers laat inloggen met hun bestaande sociale media-accounts. Deze vorm van authenticatie is handig voor gebruikers, omdat zij geen extra wachtwoord hoeven te onthouden. Dit geldt wel slechts voor de groep die gebruik maakt van het social mediaplatform in kwestie. Voor niet-gebruikers wordt het juist lastiger om in te loggen. Daarom is het aan te raden deze loginvariant additioneel aan te bieden.

    Passwordless

    Passwordless is een opkomende verificatiemethode waarbij geen wachtwoorden meer nodig zijn. In plaats daarvan wordt gebruikers gevraagd hun identiteit te bevestigen via een combinatie van verificatiemethoden zoals e-mailadres, sms-code of biometrische gegevens. Deze methode biedt een veilige en handige manier voor gebruikers om toegang te krijgen tot hun accounts zonder een wachtwoord te hoeven onthouden

    Authenticatie voor Development:

    Voor developers is het van belang dat de authenticatie optimaal kan plaats vinden. De manier van authenticeren moet passen bij de manier van inloggen en tegelijkertijd maximale betrouwbaarheid bieden. Bovendien moet het veilig zijn! Daarnaast is de beheersbaarheid ook een belangrijk aspect. Hoe complexer, hoe kostbaarder het onderhoud. Hieronder zijn een aantal voorbeelden van authenticatie methodes

    Database-based

    De meest eenvoudige methode voor authenticatie is database-base. Oftewel gebaseerd op een database van gebruikersnamen en wachtwoorden. Deze gegevens worden opgeslagen in een centrale database op een centrale server. Dit maakt het eenvoudig te beheren, maar ook kwetsbaar voor hacks. Als de database wordt gehackt, zijn alle inloggegevens in een keer beschikbaar en bruikbaar.

    Token-based authenticatie

    Authenticatie op basis van tokens is een vorm van authenticatie waarbij tokens worden gebruikt om de identiteit van de gebruiker te verifiëren. Het gaat om de uitwisseling van een token, of toegangscode, tussen de gebruiker en de server om de identiteit van de gebruiker te bewijzen. Deze vorm van authenticatie is veiliger omdat het voorkomt dat kwaadwillende gebruikers toegang krijgen tot een systeem door wachtwoorden te raden of gestolen referenties te gebruiken.

    Certificate-based authenticatie

    Certificaatgebaseerde verificatie is een vorm van verificatie waarbij digitale certificaten worden gebruikt om de identiteit van de gebruiker te verifiëren. Deze vorm van authenticatie vereist dat gebruikers een digitaal certificaat gebruikt dat is afgegeven door een vertrouwde certificeringsautoriteit. Het certificaat bevat informatie over de gebruiker, zoals zijn naam, e-mailadres en andere persoonlijke gegevens.

    Single Sign-on

    Single sign-on (SSO) is een soort authenticatie waarmee gebruikers met slechts één gebruikersnaam en wachtwoord toegang krijgen tot meerdere toepassingen en websites. Bij deze verificatiemethode hoeven gebruikers niet meerdere wachtwoorden te onthouden, waardoor het gebruik ervan gemakkelijker en handiger wordt. Als deze SSO is gekoppeld aan een betrouwbaar platform, zoals Microsoft Teams, kan dit ook betekenen dat het beveiligingsniveau significant hoger wordt.

    Web Authn

    Webauthn is een webgebaseerde authenticatiestandaard die gebruikers de mogelijkheid biedt zich veilig aan te melden bij hun online diensten zonder hun gebruik te maken van wachtwoorden. Deze technologie vertrouwt op biometrie of cryptografische sleutels die zijn opgeslagen op het apparaat. Hierdoor zijn gebruikersnaam/wachtwoord combinaties niet meer nodig. Dit maakt het minder kwetsbaar voor hack- en phishingpraktijken. Het World Wide Web Consortium (W3C) heeft het gebruik van Webauthn gestandaardiseerd, hierdoor wordt het door een groot aantal browsers en platforms wordt ondersteund.

    Afwegingen bij het kiezen van de juiste login en authenticatie

    Iedereen streeft natuurlijk naar een zo veilig mogelijk platform. Toch is het ene platform het andere niet. Zoek daarom altijd naar de juiste balans tussen gebruiksvriendelijkheid en veiligheid. Bij een platform met gevoelige data, zijn de veiligheid en betrouwbaarheid belangrijk. Dan is een uitgebreide log in en complexe authenticatie de moeite waard. Is er geen gevoelige data, dan is het eventueel beter om voor een eenvoudige login en authenticatie te kiezen.

    Gerelateerd