Hoe maak ik een goede business case voor mijn app of custom software?

Een app of softwareprogramma op maat helpt uw organisatie efficiënter te werken. Maar hoe toont u dit aan? Een goed onderbouwde business case demonstreert de voordelen én de kosten van het project en weegt deze tegen elkaar af. Zo zien uw collega’s of leidinggevenden direct de toegevoegde waarde.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  Processen stroomlijnen en automatiseren

  Met een app of op maat gemaakte software kunt u tijd en geld besparen. De software stroomlijnt namelijk uw processen en automatiseert simpele werkzaamheden. Net als reguliere software gidst een app uw medewerkers naar de meest efficiënte aanpak en verwijdert overbodige stappen uit het proces. Daarnaast minimaliseert u de kans op fouten door het handmatig invoeren of kopiëren van informatie.

  Software op maat zit als gegoten

  Op maat gemaakte software is speciaal voor uw bedrijf ontworpen. Alleen zo kan deze precies aan al uw eisen voldoen, bedrijfsspecifieke problemen oplossen en uw processen in de door u gewenste richting sturen. Bijkomend voordeel is dat u niet betaalt voor functionaliteit die u niet nodig heeft, zoals bij een standaard pakket het geval is.

  De business case opstellen

  1. Maak een overzicht van de knelpunten in uw huidige proces of software. Loopt de software regelmatig vast of gaat de verwerking traag? Hoe gevoelig is het proces voor menselijke fouten? Beperkt het proces uw transacties of verkoopvolume? Geeft het u alle informatie die u nodig heeft? Heeft u arbeidsintensieve ‘omwegen’ bedacht om de beperkingen van uw huidige software te omzeilen?
  2. Ga na wat de huidige werkwijze uw bedrijf kost. Kost het uitvoeren van het proces bijvoorbeeld onevenredig veel tijd, waardoor uw medewerkers andere taken niet kunnen uitvoeren? Ontbreekt er belangrijke informatie zoals gegevens over debiteuren of uw inventaris? Treden er vertragingen op die u geld of extra tijd kosten? Heeft het proces invloed op de kwaliteit van uw producten of dienstverlening? Verliest u hierdoor omzet of moet u kansen laten schieten?
  3. Toets wie er binnen het bedrijf direct te maken heeft met het proces of de software, en vraag hun mening. Hoe kan het proces efficiënter, en wat zou dat opleveren? Welke informatie hebben zij nodig? Aan welke wettelijke of bedrijfsmatige eisen moet het proces voldoen?
  4. Bekijk welke winst er te behalen valt door uw proces met een app of custom software te stroomlijnen. Hoeveel tijd en geld kunt u besparen? Hoeveel extra productiviteit levert het op? Wat is de waarde van de taken waar uw personeel straks eindelijk tijd voor heeft?
  5. Inventariseer welke kosten er aan het ontwerp, de ontwikkeling, de implementatie en het onderhoud van de software of app verbonden zijn. Deze kunt u afzetten tegen de winst en de voordelen in het gebruik. Zo ziet u direct hoe lang het duurt voordat uw investering zichzelf heeft terugverdiend en waar de toegevoegde waarde ligt.