High Code, Low code of No code?

Om bedrijfsprocessen te optimaliseren of een bedrijfstak te innoveren is slimme software nodig. Digitale oplossingen zorgen ervoor dat de werkzaamheden efficiënter en soepeler verlopen. De invulling van deze digitale oplossingen kan enorm verschillen. Aan de hand van verschillende criteria, zoals van de complexiteit en de expertise van de ontwikkelaars, kunnen we de software onderverdelen in drie gradaties: No Code, Low Code en High Code. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen deze drie categorieën en ontdek je welke het beste past bij de uitdaging van jouw bedrijf.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

     


    Om gemakkelijk onderscheid te maken tussen deze categorieën is de vuistregel als volgt:

    • No Code – makkelijk en snel samen te stellen door iedereen.
    • Low Code – vereist enige basiskennis.
    • High Code – complex en alleen te ontwikkelen door ervaren ontwikkelaars.

    No Code


    No Code is software die relatief makkelijk en snel door iedereen in elkaar gezet kan worden. Hiervoor zijn speciale platformen ontwikkeld waar al het ingewikkelde code werk al is gedaan. Zo stelt het je in staat om in een begrijpelijk programma je eigen software of app te maken. Voorbeelden hiervan zijn Bettyblocks of G2. Gebruiksvriendelijke platformen waar je op een eenvoudige manier de juiste data aan bepaalde vooraf ingestelde acties kunt koppelen. Deze platformen zijn daarom erg geschikt voor niet al te complexe programma’s. Denk bijvoorbeeld aan een CRM systeem of een handige programma dat data analyseert. Zo maak je zelf binnen een handomdraai simpele software voor intern gebruik.

    Low Code


    Low Code software wordt technisch wat uitdagender. Low code platformen gaan uit van hetzelfde principe als No Code, alleen bieden deze de mogelijkheid om zelf nog eenvoudige code toe te voegen. Voorbeelden hiervan zijn Mendix of Daardoor zijn de mogelijkheden van Low Code platformen vele malen groter. Toch is het wel afgeraden om Low Code platformen te gebruiken als je er geen verstand van hebt. Enige basiskennis van code is wel vereist. Deze platformen zijn dan ook voor de zogeheten ‘citizen’ developers. Geen afgestudeerde ontwikkelaars, maar gebruikers die zich thuis voelen in het schrijven van code en het opstellen van formules. Met een beetje digitale skills kun je op een Low Code platform binnen enkele dagen al volledig werkende software ontwikkelen. Het risico hierbij is wel dat de software al gauw te complex wordt voor het niveau van de maker. Bijvoorbeeld als het gekoppeld moet worden aan een ander programma. Het is daarom niet aan te bevelen om Low Code software in te zetten voor externe gebruikers. Wel kan dit zeer van pas komen voor het optimaliseren van interne bedrijfsprocessen.

    High Code


    High Code platformen zijn geschikt om software compleet op maat te maken. Het gebruik van deze platformen is dan wel alleen weggelegd voor ervaren software developers. Hig code is aan te raden als de software ingewikkelde taken moet uitvoeren en een unieke uitstraling moet hebben. Met High Code zijn de mogelijkheden eindeloos. Zo is het mogelijk om de software te linken aan verschillende databases en te koppelen aan een klantenportaal. Daarnaast is de vormgeving compleet te customizen naar de huisstijl van je bedrijf. Afhankelijk van de ervaring van de developer gaat er in het ontwikkelen van High Code uiteraard meer tijd zitten. Toch heb je met een ervaren team developers al binnen 1 a 2 weken al werkende software.

    Wanneer kies je wat?

    Als je op een snelle efficiënte manier simpele software wilt inzetten om je bedrijf te optimaliseren dan is het zeker aan te bevelen om te kijken wat je kunt ontwikkelen met een No Code Platform. Wil je graag wat meer functionaliteit in de software en heb jij of een collega/werknemer wat meer kaas gegeten van software ontwikkelen dan is een Low Code platform een goede optie. Dit is alsnog een erg snelle manier om software te maken. Houd er wel rekening mee dat er altijd tijd verloren gaat aan het uitvogelen van de mogelijkheden. Het is aan te raden om No Code en Low Code alleen in te zetten voor interne software, aangezien de werkzaamheid en gebruiksvriendelijkheid niet 100% te waarborgen is. Duurt het te lang of wordt het te complex? Overweeg dan een ervaren developer er bij te betrekken. Op het moment dat het bedrijf het best geholpen is met slimme software met complexe functionaliteiten, een eigen uitstraling en een unieke interface dan is de enige optie om een ervaren developer in te zetten op een high code platform.


    Wil je graag software op maat en zoek je daarbij de hulp van ervaren ontwikkelaars? Het team van SevenLab bestaat uit deskundige developers met ervaring in het creëren van slimme software. We helpen graag met het ontwikkelen van de digitale oplossing voor de uitdagingen binnen jouw bedrijf.