Het tijdperk van de Progressive Web App

De manier waarop wij technologie gebruiken blijft veranderen. In de beginjaren van het internet draaide alles om de website. Toen kwam internet 2.0 en namen de sociale platformen deze online presence over. De komst van smartphones zorgden ervoor dat de native apps de dienst uitmaakten. Met verzadigde Appstores en steeds meer technische mogelijkheden op het web is er een nieuwe tijd aangebroken. Het tijdperk van de Progressive Web App.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  Wat is een Progressive Web App?

  Een Progressive Web App (PWA) is een applicatie die gebruik maakt van webtechnologieën als HTML, CSS en Javascript en dezelfde mogelijkheden biedt als een native app. Een PWA is op elk apparaat via een (geschikte) webbrowser beschikbaar en hoeft daarom niet apart geïnstalleerd te worden.

  In onderstaande video wordt het voor de duidelijkheid kort en bondig uitgelegd.

  Waarom geen app?

  De afgelopen jaren stonden nieuwe businessplannen of creatieve ideeën inherent aan het bouwen van een app. Iedereen zocht naar de nieuwe Uber. Tegenwoordig wordt het steeds lastiger om op te vallen tussen de 2,2 miljoen apps in de iOS store en 2,8 miljoen apps in de Google Play Store. 

  Het mobiele app gebruik wordt daarnaast gedomineerd door slechts een paar grote spelers. Maar liefst 77% van het smartphone gebruik is gevuld door de top 3 apps van een gebruiker. Grote kans dat deze top 3 bestaat uit Gmail, Whatsapp en een social media app als Facebook of Instagram. De overige apps worden nauwelijks gebruikt. Een kleine 35% van alle gebruikers downloadt per maand nog wel eens een app of meer er bij, maar 75% van alle gedownloade apps worden slechts één keer gebruikt en 80% wordt na een week alweer verwijderd. 

  Het bouwen van native app is dus alleen een optie voor grote spelers als Google en Facebook en baanbrekende ideeën als Uber. Voor alle andere bedrijven is het aan te raden om een Progressive Web App te laten maken.

  Meer gebruikers en een hogere conversie

  Omdat een PWA net zo werkt als een website, kunnen gebruikers het makkelijker vinden. In plaats van ondergesneeuwd te door het gigantische aanbod de app stores, kun je een PWA vindbaar maken met dezelfde SEO en SEA methodes als een website. Door deze op een slimme manier te koppelen aan relevante zoektermen, weet de doelgroep jouw webapplicatie snel te vinden. 

  Ook worden PWA’s beter benut. Meerdere platformen hebben bewezen dat de overstap naar een Progressive Web App voor een stijging in de conversies. Google Developers melden dat de gemiddelde PWA de conversieratio met 52% verhoogt.


  Tijdperk van mogelijkheden

  Het tijdperk van de Progressive Web App biedt enorm veel voordelen. Zo zijn ze makkelijker te ontwikkelen en goedkoper om te onderhouden. Daarnaast zijn PWA’s snel live te zetten en overal beschikbaar. Zelf een PWA laten maken? We helpen je graag verder!