Engagement boosten met gamification

Gamification is een handige manier om gebruikers te werven, te activeren en om ze vast te houden. Fitness apps met een game element triggeren gebruikers om zichzelf constant uit te dagen. Loop je sneller, dan verdien je een badge. Hierdoor brengen gebruikers meer tijd door op de app, waardoor deze waardevoller wordt voor belanghebbenden. Waarom is gamification zo succesvol en wat zijn de best practices?

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

     

    Volgens onderzoek van Gigya (2019) zorgt gamification voor 33% meer engagement en 22% meer shares op social media. Ander onderzoek (Statista, 2019) laat zien dat veruit het grootste deel van de gedownloade apps in de Appstore (25%) gaming apps zijn. Geen wonder dat steeds meer apps aan de haal gaan met een game element. Een cruciaal punt waar gamification op inspeelt is het feit dat mensen op zoek zijn naar erkenning. Door beloningen toe te kennen aan bewezen diensten, voelen gebruikers zich gewaardeerd waardoor de kans dat ze de app nog meer gaan gebruiken toeneemt.

    Welke bedrijven hebben gamification tot kunst verheven? We nemen enkele voorbeelden onder de loep.

    Gamification en loyaliteitsprogramma’s

    In de app van Starbucks kunnen gebruikers punten sparen met aankopen die ze hebben gedaan. Met die punten kunnen vervolgens beloningen worden verdiend. Dat kan zowel een gratis kop koffie als merchandise artikelen zijn.

    loyalty programma

    Starbucks zorgt er door middel van een beloning voor dat klanten blijven terugkomen naar de winkel. Het loyaliteitsprogramma is wellicht de simpelste vorm van gamification. Laten we kijken naar andere voorbeelden van gamification.

    Sneller leren met Duolingo

    Een nieuwe taal leren kan een saaie bedoeling zijn. Duolingo speelt daar op in door er een gaming element aan te hangen. Gebruikers verdienen punten wanneer ze slagen voor verschillende taaloefeningen. Met die punten zijn badges te verdienen en worden nieuwe onderdelen en levels unlocked binnen de app.

    In het geval van Duolingo is de app volledig gebaseerd op het gaming element, in tegenstelling tot Starbucks waar het slechts een extra onderdeel is om klanten te binden.

    Social interaction

    Wat bijna alle gamification applicaties gemeen hebben is de mogelijkheid om behaalde rewards te delen via sociale media platformen. Bereik en engagement van de app worden hierdoor nog meer vergroot.

    Nike Run Club laat bijvoorbeeld gebruikers vrienden uitdagen om sportieve challenges te halen. Ook daagt de app gebruikers uit om maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse doelen te behalen. Bij het behalen van deze doelen worden er badges verdient.

    Naast een hogere engagement zorgen games ook voor een schat aan data. Zo kunnen bedrijven veel te weten komen over hun gebruikers door middel van een game. Met die data kan een bedrijf vervolgens inspelen op de behoeftes van een gebruiker en gerichte aanbiedingen doen.


    Zelf aan de gang met gamification? Neem dan contact op met Koen en vraag naar de mogelijkheden.

    Benieuwd naar de software trends voor 2020? Lees dan ook zeker dit artikel even.