De kracht van recoding

Soms loopt software tegen zijn houdbaarheidsdatum aan. Het wordt traag, er spelen foutmeldingen op of het werkt niet op nieuwe apparaten. Dat is enorm zonde, want er is veel tijd en geld in geïnvesteerd en de functionaliteit is vaak nog even relevant en waardevol. Geen zorgen: je hoeft niet helemaal opnieuw te beginnen. Door effectieve recoding blaas je snel weer nieuw leven in oude software!

recoding
Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  Wat is recoding?

  Recoding is het herschrijven van de code van bestaande software. We maken onderscheid in verschillende vormen van hercodering, afhankelijk van de behoeften van het project. De meest voorkomende vormen van hercoderen zijn:

  • Recoding
   Hierbij wordt de codebase helemaal vanaf nul herschreven. Dit is de beste optie als er grote problemen zijn met de codebase, of wanneer er grote veranderingen die moeten worden aangebracht.
  • Refactoring
   Hierbij worden veranderingen in de codebase aangebracht zonder de functionaliteit van de software te veranderen. Dit kan gebruikt worden om de leesbaarheid en de onderhoudbaarheid van de codebase te verbeteren.
  • Patching
   Hierbij wordt een bug hersteld of een nieuwe functie toegevoegd door de bestaande codebase te wijzigen. Dit is de snelste en gemakkelijkste manier om veranderingen aan te brengen, maar het kan minder stabiel zijn dan andere methoden.

  Recoding is de meest krachtige manier om oude software nieuw leven in te blazen. Het kan de stabiliteit en de prestaties van de software verbeteren en biedt de mogelijkheid om nieuwe functies toe te voegen. Door patching kunnen we gericht complicaties verhelpen, maar dit zijn meer reparaties op de korte termijn.

  De voordelen

  Helemaal from scratch de code herschrijven klinkt als een flinke klus en dat is het ook. Toch is dit de meest efficiënte weg naar duurzame software die voldoet aan de huidige kwaliteitsstandaard. Zo’n grote beurt komt met een hoop voordelen, namelijk:

  • Betere Prestatie
   Frameworks worden steeds efficiënter en bieden steeds meer mogelijkheden om de code zo clean mogelijk te maken. Dat wil zeggen dat de software steeds minder stappen hoeft te zetten om een bepaalde taak uit te voeren. Door de codebase te herschrijven in de meest recente versie zorgt ervoor dat de software optimale presteert.
  • Veiligheid
   Hackers vinden steeds nieuwe manieren om software te kraken. Er bestaat een grote kans dat er in oude software veel kwetsbaarheden zitten. Gelukkig vinden we ook steeds meer manieren om hacken tegen te gaan. Daarom is het aangeraden om de code regelmatig te herzien een aan te passen aan de meest recente veiligheidscriteria.
  • Stabiliteit
   Software is altijd in beweging. Vaak zijn er veel aanpassingen gedaan. Wellicht door meerdere partijen met verschillende codestyles. Hierdoor kan de code rommelig en onoverzichtelijk worden. De stabiliteit wordt daardoor wankel. Dit is op te lossen door de code opnieuw op te stellen in één consistente codestyle.
  • Nieuwe functies
   Er zijn nu hoogstwaarschijnlijk veel meer mogelijkheden dan toen de software is gebouwd. Een hercodering is het uitgelezen moment om deze nieuwe mogelijkheden te onderzoeken en toe te voegen.
  • Gemakkelijker te onderhouden
   Een consistente codestyle en een nieuwe gestructureerde organisatie zorgt er ook voor dat het onderhoud gemakkelijker wordt. Door de structuur vast te leggen en te becommentariseren zijn toekomstige wijzigingen sneller toe te passen.
  • Koppelingen mogelijk maken
   Software krijgt pas echt meerwaarde als het kan communiceren met andere applicaties en tools. Inmiddels zullen er vast meer tools in gebruik zijn binnen de organisatie. In een recoding kunnen we endpoints en API’s opstellen die ervoor zorgen dat alle software met elkaar samenwerkt.
  • Nieuwe apparaten
   Misschien gebruiken werknemers andere apparaten dan voorheen. Hierdoor neemt het gebruik en gebruiksgemak af. Bij een recoding kan de software geschreven worden voor nieuwe apparaten, zoals tablets en smartphones. Zo voldoet de software beter aan de moderne norm.

  Wil je nieuw leven blazen in de verouderde software van jouw organisatie? In een korte intake kunnen wij de code analyseren en stippelen we een roadmap uit om de applicatie weer up-to-date en toekomstbestendig te maken.