Apps voor zorg en ziekenhuis

In de zorg liggen enorme kansen voor apps. Wij denken dat er nog veel verbeterd kan worden, u waarschijnlijk ook! Er zijn natuurlijk meer aanbieders op de markt, maar met onze insteek denken we daadwerkelijk meerwaarde te kunnen toevoegen voor een zorginstelling. In dit artikel leest u enkele van onze ideeën voor app in de zorg.

Data
Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

  Knelpunten

  Bij de huidige werkwijze lopen zorginstellingen tegen een aantal problemen aan. Deze zijn wat ons betreft voor verbetering vatbaar.

  • Papieren formulieren leveren een hoop rompslomp op
  • Invullen van data binnen ICT systemen is vaak ingewikkeld en tijdrovend, bovendien is dit vaak achter de laptop of PC (niet flexibel)
  • Signalering in veranderde toestand bij patiënten gaat via dure en ouderwetse apparaten
  • Personeel niet altijd op de hoogte van de laatste behandel historie

  Onze ideeën

  Bij SevenLab zijn we al een tijdje aan het brainstormen over de mogelijkheden van apps binnen de zorg.

  Idee 1: Bluetooth hartslagmeter polsbandjes; realtime monitoren van patiënten

  De technologie voor het meten van hartslag door middel van een arm/pols band is er al. Verschillende leveranciers (Mio, Garmin, Samsung, Basis) leveren deze apparaten, bovendien is deze hardware benaderbaar vanuit een app. Zo kan je bijvoorbeeld realtime zien welke hartslag iemand op elk moment heeft.

  Wat zou er mooier zijn dan patiënten uitrusten met een dergelijk apparaat en zo op afstand (of in het ziekenhuis) het hart in de gaten te kunnen houden. Als er wat mis gaat, worden zorgverleners per direct op hun eigen smartphone/werktelefoon/tablet op de hoogte gesteld. Op het scherm van de hulpverleners verschijnt direct om welke patiënt het gaat en wat de relevante zorg historie is.

  Op deze manier kan er niet alleen worden bespaard op zeer dure apparatuur, maar kan de hulpverlening ook een stuk beter en sneller. Overigens hoeft dit niet alleen beperkt te blijven tot het meten van de hartslag, ook het meten van bloeddruk behoort tot de mogelijkheden.

  Idee 2: Met Near Field Communication (NFC) direct de juiste patiëntgegevens

  Vervang een papierbakje aan het bed met een NFC sticker. Een andere optie is het gebruik van bluetooth technologie (zoals bijvoorbeeld Apple’s iBeacon). Scan deze met een smartphone of tablet en vraag direct de laatste patiëntgegevens op. Maak vervolgens digitaal aantekeningen van de laatste behandeling, deze staan direct klaar voor je collega en zijn eventueel op afstand benaderbaar.

  Idee 3: Schrijf medicijnen voor

  Vraag via de tablet en/of smartphone de juiste patiënt uit bestaande informatiesystemen op, schrijf vervolgens met een druk op de knop de juiste medicijnen uit. Er komt automatisch een bericht binnen bij de apotheek.

  Innovatie binnen de zorg

  Smartphone en tablet apps bieden talloze mogelijkheden. Binnen de zorg liggen er nog enorm veel kansen. Als SevenLab proberen we ziekenhuizen en andere zorginstellingen te helpen met het innoveren op het gebied van hun dienstverlening.

  Met de alsmaar groeiende vraag naar zorg, toenemende inmenging van verzekeraars en de dalende budgetten is het enorm belangrijk om processen zo efficiënt en optimaal mogelijk in te richten, een app kan hierbij daadwerkelijk meerwaarde toevoegen.

  Benieuwd naar de mogelijkheden? Nodig ons uit voor een kop koffie!