Het einde van het jaar nadert en 2020 staat voor de deur. Waar 2019 in het teken stond van Artificial Intelligence, deeplearning en blockchain, zullen we in 2020 ook weer wat nieuwe software trends tegen gaan komen. We hebben er acht voor je op een rijtje gezet.

1. 5G komt er aan

Maar liefst 10x sneller dan 4G, dat zou 5G moeten zijn. Daarnaast zou 5G veiliger zijn dan het huidige mobiele netwerk. Sterkere data encryptie en een betere verificatie van netwerk gebruikers zouden daar aan bij moeten dragen.

Er zijn echter ook twijfels over de beveiliging van 5G. Volgens experts zou de zwakke schakel de communicatie tussen apparaten die verbonden zijn op het internet via 5G kunnen zijn.

Verwacht wordt dat virtual reality apps zoals 3D gaming ook veel baat zullen hebben bij het nieuwe snelle netwerk. Er wordt door zowel de professionals als de doorsnee mobiele gebruiker halsreikend uitgekeken naar de komst van 5G.

2. Artificial Intelligence (nog steeds)

We zagen in 2019 al veel AI opkomen zoals chatbots. 2020 zal daarin niet anders zijn de verwachting is dat er nog veel meer AI toepassingen zullen verschijnen. Naast chatbots zal er ook meer AI worden gebruikt in customer behaviour analyse en zal AI steeds meer menselijke taken uit handen gaan nemen.

customer behaviour

3. Programmeertalen en frameworks

Ieder jaar verschijnen en verdwijnen er programmeertalen en frameworks. De meest gebruikte frameworks zijn op dit moment nog steeds Javascript en PHP. Met de opkomst van AI en Machine Learning is de verwachting dat Python echter zal gaan groeien in populariteit. Een van de software trends om in de gaten te houden.

4. Progressive Web Apps (ook nog steeds)

De Progressive Web App wint nog steeds aan populariteit en dat is niet opvallend. Een PWA heeft vele voordelen ten opzichte van een native app. Een van die voordelen is dat een PWA zorgt voor lagere ontwikkelings- en distributiekosten.

Daar komt nog eens bij dat PWA’s veel kleiner dan standaard apps. Updates zijn niet nodig, de app is beter vindbaar, er is meer conversie en de PWA verbruikt minder data. 2020 ziet er rooskleurig uit voor de PWA.

5. Mixed reality

Één van de gebieden waarop Mixed reality flink aan het groeien is, is educatie. Google is bijvoorbeeld een bedrijf dat flink inzet op educatie en MR. AR en MR apps zijn uitermate geschikt voor kinderen omdat ze verhalen tot leven brengen die daardoor makkelijker te begrijpen zijn.

De verwachting is dat de totale marktwaarde van MR zal groeien van $16 miljard in 2019 naar $160 miljard in 2023.

6. Het outsourcen van software ontwikkeling

Het optimaliseren van business processen wordt steeds belangrijker in bedrijvenland. En dus zijn er steeds meer bedrijven opzoek naar een betrouwbare software partij, die custom software maakt die processen soepeler laat verlopen. Ook is er veel vraag naar software ontwikkelaars die oog hebben voor de laatste trends. Het outsourcen van software zal in 2020 dus nog verder gaan doorgroeien.

7. Meer vraag naar Internet of Things (IoT)

IoT is al een paar jaar een dominante trend in software land. 2020 zal daarop geen uitzondering gaan vormen. IoT biedt bedrijven de kans om een concurrentie voordeel te behalen.

Het aantal apparaten dat aangesloten is op het internet zal in 2020 vijf keer groter zijn dan in 2015.

8. Cloud diensten

De vraag naar data opslag groeit exponentieel en opslag in de cloud biedt daarvoor de uitkomst. IoT functioneert bijvoorbeeld ook in de cloud. Cloud diensten worden gezien als een veilig alternatief voor conventionele manieren van opslag zoals fysieke servers.

Ook cloud diensten zoals Software-as-a-Service (SaaS) en Platform-as-a-Service (PaaS) groeien gestaag aan populariteit doordat ze de efficiëntie en workflow van een organisatie sterk verbeteren. Nadeel is wel dat de kosten van deze diensten oplopen wanneer je bedrijf doorgroeit.


That’s it voor de trends van 2020. Wil je meer weten over het toepassen van een van deze trends binnen jouw organisatie?

Neem dan contact op met SevenLab en kom eens langs bij ons op kantoor.