10 tips voor een soepele samenwerking met softwareontwikkelaars

Jouw bedrijf werkt met verouderde software en je bent op zoek naar vernieuwing op maat. Of je wilt een specifiek werkproces beter stroomlijnen door een passend programma te laten bouwen. In beide gevallen schakel je een softwarespecialist in en zul je in contact komen met een, of meerdere softwareontwikkelaar(s). Zij bouwen voor jou, maar zijn geen onderdeel van het werkproces waar de software geïmplementeerd moet worden. Toch moet je goed samenwerken om tot een eindproduct te komen dat iedereen vooruit helpt. In deze blog helpen we je hiermee en geven we je tien tips voor een optimale samenwerking.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

    Om jouw doelstellingen zo goed mogelijk te bereiken in de vorm van nieuwe software, is het dus belangrijk dat de samenwerking soepel verloopt. Daarom wil je begrijpen wat de ontwikkelaars doen en wat dit betekent, maar je wilt vooral ook dat de ontwikkelaars jou en je doelstellingen begrijpen, hoe gespecialiseerd de softwareontwikkeling ook wordt. Maar hoe zorg je voor zo’n samenwerking die jou écht verder helpt? Met de volgende tien tips helpen we je al een eindje op weg.

    Tip 1: Weet wat je wil

    Software wordt gebouwd voor een bepaald doel. Formuleer daarom altijd goed wat je ermee wilt bereiken. Het einddoel biedt houvast gedurende het hele proces en zorgt ervoor dat er altijd een concreet idee is over de richting van het ontwikkelen. Wees echter niet bang om het ontwikkelproces enigszins uit handen te geven. Soms liggen de beste ideeën nu eenmaal outside of the box.

    Tip 2: Denk aan de potentiële eindgebruikers

    Nieuwe software brengt verbetering. Maar wie gaat erop vooruit? Het antwoord daarop is simpel: iedereen. Van werkgever tot werknemer, van manager tot stagiair, iedereen moet de zoete vruchten van nieuwe software kunnen plukken. Het belangrijkst zijn hier de eindgebruikers: degenen die uiteindelijk met de software gaan werken. Immers, als hun workflow verbetert, gaat het werk sneller en gemakkelijker. Zo bevorder je productiviteit en kwaliteit van je dienst of product, wat iedereen binnen het bedrijf vooruit helpt. Houd daarom, tijdens de gehele samenwerking, de potentiële eindgebruikers in gedachten.

    Tip 3: Maak duidelijke afspraken

    Zorg dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over de oplevering van de uiteindelijke software, maar ook over de communicatie tijdens het ontwikkelproces. Zulke afspraken bieden houvast tijdens het proces en geven je inzicht in wat je op bepaalde momenten kunt verwachten. De verantwoordelijkheid voor deze afspraken ligt doorgaans bij de ontwikkelaars zelf, je gaat immers akkoord met hun werkwijze. Kijk zelf echter goed naar deze afspraken en bepaal of ze bij je passen.

    Tip 4: Voorkom een black box

    Natuurlijk wil jij jouw opdracht nauwkeurig uitbesteden aan een softwareontwikkelaar, en natuurlijk wil je daar vervolgens een goed resultaat uit halen. Maar met alleen aanvankelijke input kom je niet tot optimale output. Transparante communicatie is key tijdens het hele ontwikkelproces, zodat je op tijd kunt bijsturen wanneer je merkt dat de juiste richting verloren gaat. Voorkom dus een black box in de communicatie en zorg dat transparantie in elke stap van het ontwikkelproces aanwezig is.

    Tip 5: Behoud inzicht tijdens het ontwikkelproces

    Inzicht is een aanvulling op transparante communicatie. Je moet namelijk niet alleen alles open kunnen communiceren, je moet ook weten waar je het over hebt, zodat er niets ongewenst aan je voorbij gaat. Dit kan op twee manieren: je kunt ten eerste altijd tekst en uitleg vragen aan de ontwikkelaar waar je mee werkt. Echter, je kunt jezelf ook verdiepen in het softwareontwikkeling vocabulaire

    Tip 6: Zorg voor regulier testen

    Om goede werking van de software te waarborgen, moet tijdens het ontwikkelproces regulier getest worden. Hierbij speelt transparante communicatie ook een grote rol. Het is de verantwoordelijkheid van een ontwikkelaar om van tijd tot tijd de werking te testen en dit aan jou terug te koppelen. Wordt dit niet gedaan, en wordt er bijvoorbeeld pas aan het eind van het proces getest, dan is een foutje moeilijk te achterhalen en te verbeteren, wat veel vertraging met zich mee kan brengen. Vaak komt het tussentijds testen terug in de afspraken die van tevoren worden gemaakt. Let hier dus op, zodat je zeker bent van een werkend eindproduct met zo min mogelijk onnodige vertraging in ontwikkelen.

    Tip 7: Luister naar elkaar

    Je wilt zoveel mogelijk uit de nieuwe software halen, maar de opties moeten wel realistisch besproken worden. Luister daarom altijd goed naar elkaar. De inbreng van een ontwikkelaar is niet altijd om tot compensatie te komen, integendeel. Een ontwikkelaar is vaak gebaat bij elke realistische en praktische toevoeging. Beide partijen in de samenwerking vullen elkaar aan en komen samen tot het beste eindproduct. Behoud dus het vertrouwen in de expertise van de ontwikkelaar en luister hiernaar, maar zorg er ook voor dat er naar jou geluisterd wordt.

    Tip 8: Behoud focus op je eigen verbetering

    Het klinkt misschien gek, maar in de samenwerking met een softwareontwikkelaar mag je egoïstisch zijn. Het is vaak juist goed om meer aan jezelf te denken. De software die uiteindelijk wordt neergezet dient namelijk het doel dat jij voor ogen hebt. Dit moet dan ook in elke fase van het proces centraal staan. Verlies jouw eigen doelstelling tijdens de samenwerking dus nooit uit het oog.

    Tip 9: Focus op innovatie

    Zorg ervoor dat jouw software uitgerust is met elementen die gebruikmaken van de nieuwste technieken. IT ontwikkelt zich snel en software dus ook. Het is daarom belangrijk op de hoogte te blijven. Met de nieuwste technieken draait jouw software zo lang mogelijk mee en behaal je een voorsprong op de concurrentie. Dit zijn twee waardevolle kwaliteiten voor een investering, dus laat dit niet aan je voorbij gaan.

    Tip 10: Denk aan de toekomst van je software

    Hierbij spelen de nieuwste technieken natuurlijk een grote rol, maar het oog moet ook liggen op de toekomst van het werkproces. Vraag jezelf bijvoorbeeld af of deze nog gaat opschalen. Soms zijn grotere volumes funest voor een software toepassing. Zorg er daarom voor dat jouw nieuwe software in ieder geval goed op te schalen is. Zo waarborg je niet alleen een duurzame toepassing, maar ook soepele continuïteit van het werkproces.

    Met deze tien tips zul je nooit meer in een stroeve samenwerking tussen jou en een ontwikkelaar terecht komen. En dat is heel fijn, want een soepele samenwerking zorgt voor een eindproduct dat beter aansluit op je wensen en iedereen binnen het werkproces vooruit helpt. Een goede investering en tevreden collega’s, dat haal je eruit.

    Wil jij graag samenwerken met een team dat deze tips grondig in zijn werkwijze heeft verwerkt? Wij staan voor je klaar. Stuur ons gerust een chat, bel, mail of kom eens langs op kantoor. De koffie staat klaar!