Maatwerk Software
vs. SaaS-tool

Eigen maatwerk software ontwikkelen of bestaande Saas tool gebruiken? Dat is een keuze waar veel organisaties voor staan bij het digitaliseren en het optimaliseren van bedrijfsprocessen. Beide opties komen met zowel voor- en nadelen. In dit artikel zetten we uiteen waar je op moet letten bij het maken van de juiste keuze.

maatwerk software
Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

    Maatwerk vs. Saas

    In veel gevallen is het aan te raden om een SaaS-tool te gebruiken. Er zitten namelijk veel voordelen aan. Ten eerste zijn SaaS-tools vaak betaalbaarder dan software op maat. Dat komt omdat SaaS-tools als abonnementsmodel worden aangeboden en je als organisatie alleen betaalt voor de functies die je nodig heb. Daarnaast heeft een SaaS-tool veel user-data waardoor de functies snel gebruiksvriendelijker wordt en de functionaliteit snel verbetert.

    Bij het overwegen van Maatwerk software versus een SaaS-tool, is het belangrijk om eerst de specifieke behoeften van je bedrijfsvoering in kaart te brengen. Een SaaS-tool kan een goede optie zijn voor organisaties en processen die gebruikelijk zijn bij bedrijven. Als er echter specifieke eisen zijn wordt het gebruik van een SaaS-tool vaak wat omslachtiger en kan het zelfs het bedrijfsproces in de weg staan. Dan kunnen organisaties vaak beter software op maat overwegen.

    Unieke bedrijfsvoering

    Er zijn een paar belangrijke factoren om te overwegen. Ten eerste, hoe gespecialiseerd of uniek zijn de activiteiten van de organisatie? Als de processen van je organisatie sterk verschillen van die van andere bedrijven, dan is software op maat waarschijnlijk de beste optie. SaaS-tools moeten namelijk voor een brede doelgroep bruikbaar zijn, waardoor de functionaliteit vaak generiek is.

    Flexibiliteit

    Ten tweede, hoeveel flexibiliteit is nodig? Als je als organisatie in staat moet zijn om de software snel aan te kunnen passen door veranderingen in het proces, is maatwerk software de beste optie. Bij software op maat heb je de codebase in beheer en met een goede SLA regeling kan een toegewijd supportteam in een korte tijd changes en bugs worden opgepakt. SaaS-tools zijn logischerwijs niet zo aanpasbaar als maatwerk software.

    Dataverkeer

    Ten derde, is het mogelijk om data te koppelen met andere systemen? Om alle digitale middelen optimaal te gebruiken is het belangrijk dat de software met elkaar samenwerkt. Veel SaaS-tools bieden de mogelijkheid om data te exporteren en API integraties toe te passen. Echter is dit vaak met beperkingen en komen daar extra kosten bij kijken. Door software op maat te laten maken met API koppelingen, beheer je zelf het dataverkeer binnen je digitale ecosysteem.

    Veiligheid

    Tot slot, hoe belangrijk zijn beveiliging en privacy? Maatwerk software kan worden ontworpen om aan specifieke beveiligings- en privacy-eisen te voldoen. Bij SaaS-tools heb je deze criteria niet in eigen handen. Dit is vooral belangrijk voor organisaties die gevoelige gegevens verwerken of aan specifieke regelgeving moeten voldoen.

    Wanneer is maatwerk software de juiste optie?

    Om een goede overweging te kunnen maken hebben we hieronder redenen op een rijtje gezet om maatwerk software te overwegen:

    • Er is behoefte aan gespecialiseerde functies of functionaliteit die niet beschikbaar is in een SaaS-tool.
    • De organisatie heeft unieke workflows of processen die specifiek zijn voor de organisatie en ondersteund moeten worden door de software.
    • Er is een behoefte naar meer flexibiliteit en controle over de software dan de SaaS-tool kan bieden.
    • Er is een behoefte om te integreren met andere systemen of gegevensbronnen die niet compatibel zijn met de SaaS-tool.
    • Er zijn strenge Compliance-eisen waaraan een SaaS-tool niet kan voldoen.
    • Er is een behoefte aan grotere veiligheids- en privacycontroles dan beschikbaar is in de SaaS-tool.
    • Er is een behoefte om de gebruikersinterface of workflow aan te passen aan de manier waarop de organisatie werkt.
    • De organisatie heeft de wens om eigenaar te zijn van de broncode en volledige controle te hebben over toekomstige wijzigingen en verbeteringen.
    • Er is behoefte aan voortdurende technische ondersteuning en aanpassingsdiensten van een ervaren software ontwikkelingsteam.

    Kosten

    Zoals hiervoor is besproken is het ontwikkelen van software op maat vaak wel een grotere investering. Daarom sturen we vaak aan om te beginnen met het ontwikkelen van een MVP, oftewel een minimal viable product. Op deze manier kun je de kosten van software-ontwikkeling in de hand houden. Eenvoudig gezegd is een MVP de basisvorm van de software; een selectie van functionaliteit die de gebruiker echte waarde geeft. Een scherpe MVP zorgt dus voor maximale meerwaarde voor minimale investering. Benieuwd naar wat de kosten zijn voor jouw softwareproject? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

    Gerelateerd