Hoe veilig zijn webapplicaties?

De grootschalige Twitter-hack toont aan dat zelfs de grootste spelers op het internet geen garantie kunnen bieden op veiligheid. Nu steeds meer bedrijven webapplicaties gebruiken, neemt de eCrime sterk toe. Door overhaaste digitalisering schieten veel webapplicaties te kort in de veiligheid, met desastreuze gevolgen. Uit een rapport over web security uit 2019 blijkt dat het nog behoorlijk slecht gesteld is met de online veiligheid. Hieronder een aantal opmerkelijke statistieken.

Data
Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

    Op 9 van de 10 web applicaties zijn gebruikers te hacken

    Maak eens een lijst van alle webapplicaties waar je gebruik van maakt. 9 van de 10 van deze applicaties maakt het mogelijk voor hackers om gebruikers aan te vallen. Een aanval is bijvoorbeeld het omleiden van de gebruiker naar een platform van de hacker, phishing en persoonlijke computers infecteren met malware.

    De helft van alle webapplicaties hebben high risk vulnerabilities

    Met high risk vulnerabilities worden zwakke plekken bedoeld die zeer waarschijnlijk aangevallen zullen worden door een hacker. Dit zijn de kwetsbaarheden waar de meeste hackers proberen binnen te komen, omdat methodes hiervoor makkelijk en snel zijn toe te passen of omdat de veel bedrijven deze plekken niet goed hebben beveiligd. En dat blijkt maar weer uit deze statistieken.

    16% procent kan volledige controle verliezen

    Het is een worst nightmare scenario: het platform wordt gehackt en de hackers hebben de volledige controle overgenomen. Ze kunnen er alles mee doen wat ze willen en hebben toegang tot alle data. Toch behoort dit scenario bij 16% van alle webapplicaties tot een van de veiligheidsrisico’s. Voor de optimisten onder ons betekent dat dat 84% van de webapplicaties daar niet voor in aanmerking komen. Toch zijn de gevolgen te groot om aan deze kansberekening over te laten.

    Software ontwikkelaars doen uiteraard hun best om de applicaties zo veilig mogelijk in te richten. Toch blijft coderen mensenwerk en is security is een complex expertise en is het verstandig om de veiligheid extra te controleren. Dit doe je bijvoorbeeld door je te hacken door iemand met goede bedoelingen; een ethical hacker. Die stelt een rapport op met mogelijke kwetsbaarheden die de ontwikkelaars kunnen gebruiken om de code zo veilig mogelijk te maken.


    Benieuwd of jouw webapplicatie binnen de risicogroep behoort? Onze gecertificeerde ethical hacker zoekt het voor je uit! Je kunt hem bereiken via onderstaande knop.

    Chat met onze expert