Gids voor veilig digitaal werken

Zodra een bedrijf gebruik maakt van digitale middelen loopt het veiligheidsrisico’s. Het is daarom belangrijk om de veiligheid van de software te controleren. Hoe veilig de software ook is, er blijft altijd een zwakke plek in de digitale wereld; de mens. Er hoeft maar één iemand op een verkeerde link te klikken om een hacker toegang te geven tot een platform of server. Om dat te voorkomen heeft onze security expert een aantal essentiële veiligheidsvoorschriften opgesteld.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

     

    Vermijd Malware

    Malware staat voor malicious software, oftewel software met kwade bedoelingen. De bekendste malware is een computervirus, maar er zijn ook andere kwaadaardige programma’s. Spyware kan bijvoorbeeld met je meekijken, met een rootkit krijgt een hacker toegang tot een apparaat en ransomware kan een heel systeem blokkeren om de gebruiker te chanteren. Kortom, malware is een verzamelnaam voor alles dat je niet op je apparaat wilt hebben. Om hiervoor te zorgen hebben we een aantal tips:

    • Bezoek geen vage websites, download geen rare programma’s en klik niet op gekke advertenties.
      Het is lastig om uit te leggen wat precies vaag, raar en gek is. Daarvoor doen we beroep op je eigen inschattingsvermogen. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Voelt het niet betrouwbaar, dan is dat het waarschijnlijk ook niet.
    • Installeer antivirus of anti-malware
      Er is een hoop software beschikbaar om je computer te beveiligen voor kwaadaardige software. Deze scannen en verwijderen alle onbetrouwbare bestanden. Antivirussoftware is een goed begin, maar onthoud dat elk virus malware is, maar niet elke malware een virus is.

    Gebruik sterke wachtwoorden

    Het aantal accounts dat we gebruiken blijft groeien. Om het makkelijk te maken kiezen veel gebruikers op meerdere platforms hetzelfde wachtwoord. Vaak zijn dit wachtwoorden die makkelijk te onthouden zijn, met persoonlijke trefwoorden en getallen. Voor een ajacied is bijvoorbeeld ‘Ajax2019’ makkelijker te onthouden dan ‘&Hj78+34%Kld’, maar een hacker kan met social engineering snel ontdekken dat iemand fan van Ajax is. Als het makkelijk is voor jezelf dan is het ook makkelijk voor een hacker. Om het een hacker zo moeilijk mogelijk te maken hebben we de volgende tips:

    • Maak een moeilijk wachtwoord
      Een moeilijk wachtwoord is een lang wachtwoord met random letters, getallen en tekens. Vermijd persoonlijke gegevens, zoals de naam van je kat en je geboortedatum. Gebruik zonodig een passwordgenerator.
    • Verander je wachtwoord regelmatig
      Je hoeft natuurlijk niet elke dag je wachtwoord te veranderen, maar hoe langer een wachtwoord in gebruik is hoe hoger de kans dat het gelekt is. Dus eens in de 3 a 4 maanden een nieuw wachtwoord kan geen kwaad.
    • Gebruik overal een ander wachtwoord
      Niet elk platform is even veilig. Daarom is het aan te raden om overal een ander password te gebruiken. Zo blijven andere accounts veilig als er bijvoorbeeld een datalek is bij een minder veilig platform.
    • Gebruik two factor authentication
      Two factor authentication wil zeggen dat je op twee manieren bewijst dat jij daadwerkelijk degene bent die inlogt. Door bijvoorbeeld een wachtwoord en een vingerafdruk of een bevestiging via de telefoon. Hoe meer authenticatie factoren, hoe veiliger.
    • Bewaar je wachtwoorden veilig
      Bewaar je wachtwoorden dus niet in een schriftje in de la van je bureau of in een excelbestand op je computer. Er zijn meerdere betrouwbare programma’s beschikbaar die al je wachtwoorden veilig in een digitale kluis opslaan.

    Installeer Updates

    Software blijft in beweging. Ontwikkelaars zijn namelijk altijd bezig met het opsporen en verhelpen van bugs en veiligheidsrisico’s. Daarom is vaak de meest recente versie het veiligst in gebruik. Stel het installeren van updates dus niet te lang uit

    Gebruik een VPN Service

    VPN staat voor Virtual Private Network. Een VPN zorgt ervoor dat je altijd en overal anoniem kunt internetten. Naast dat dit erg fijn is voor je privacy, is dit ook een stuk veiliger. Alle gegevens worden namelijk versleuteld, zodat inloggegevens, bankgegevens en e-mails altijd beschermd blijven.

    Pas op met openbare wifi

    Hackers houden net zoveel van openbare wifi-netwerken als wij. Een gratis netwerk zonder wachtwoord biedt namelijk ook onbelemmerd toegang tot het netwerk en alle verbonden apparaten. Vaak gaat een hacker tussen het apparaat en de internetverbinding in zitten om data op te vangen. Uiteraard is dit te voorkomen door de data te versleutelen en het apparaat te beveiligen, maar het beste is om openbare wifi zoveel mogelijk te vermijden. Let er op dat je apparaat alle wifi-netwerken weer ‘vergeet’ na gebruik, zodat je niet per ongeluk automatisch verbinding maakt.

    Controleer URL’s

    Een veelgebruikte hackmethode is ‘phishing’. Door zich voor te doen als een betrouwbaar bedrijf proberen hackers gegevens van klanten te verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan een SMS om een pinpas te vernieuwen om bankgegevens te ‘phishen’ of een nep-email om inloggegevens van een social media profiel te krijgen. Om te zorgen dat je hier geen slachtoffer van wordt, moet je er een gewoonte van maken om alles te controleren voordat je gegevens invult. Klopt het telefoonnummer of het e-mailadres wel? Soms kan ook een vulnerability op een betrouwbare website misbruikt worden om je door te leiden naar een phishing site. Controleer daarom ook de URL voor het inloggen. Staat er facebok.com in plaats van facebook.com of ingg.com in plaats van ing.com, dan weet je dat het foute boel is!

    Blijf en houd elkaar op de hoogte

    Hackers blijven altijd op zoek naar nieuwe manieren om gegevens te krijgen en systemen te kraken. Daarom is het slim om je te blijven verdiepen in in veelgebruikte en recente hackmethodes. Stel elkaar daar zoveel mogelijk op de hoogte, zodat niemand in de val loopt.


    Dit zijn een aantal richtlijnen om het gebruik van digitale middelen zo veilig mogelijk te houden. Benieuwd naar hoe veilig jouw digitale omgeving is? Onze ethical hacker zoekt het graag voor je uit!

    Aan de slag met software?

    Vraag vrijblijvend een offerte aan en ontvang direct advies van onze IT Expert.