Dit zijn de IT trends van 2022

Het einde van 2021 nadert, dus het is tijd om te kijken naar wat het komende jaar ons zal brengen. Jaarlijks zet Gartner de digitale trends uiteen die het meeste impact zullen hebben. Zo hebben ze voor het afgelopen jaar trends als hyperautomation, anywhere operation, serverless computing benoemd. Dit jaar hebben ze maar liefst dertien ontwikkelingen belicht die het komende jaar significante invloed zullen hebben op onze strategische inzet van IT.

Meer weten?

Ga het gesprek aan met Koen!

Drie pijlers

De IT strategie van 2022 zal volgens Gartner steunen op drie pijlers: Engineering Trust, Sculpting Change en Accelerating Growth. 

Engineering trust

Het thema ‘engineering trust’ is vooral gericht op het bouwen van een betrouwbaar en veilig digitaal fundament. Meer vertrouwen op IT betekent dat er steeds meer werkzaamheden digitaal kunnen plaatsvinden. Deze trends dragen daar aan bij:

 • Data Fabric

  Data Fabric integreert data verspreid over de platforms en gebruikers. De juiste data is hierdoor altijd overal beschikbaar voor iedereen en overal. De gegevens zijn als het ware ‘verweven’ in het digitale ecosysteem. 

 • Cybersecurity Mesh

  Met Cybersecurity Mesh wordt bedoeld dat alle security maatregelen samengevoegd worden tot een samenhangend geheel. Nu is dat vaak gefragmenteerd en verdeeld over cloudservices en datacenters. Een samengevoegde aanpak maakt beveiliging schaalbaar en interoperabel.

 • Privacy Enhancing Computation

  De echte waarde van data ligt in het gebruik ervan. Privacy Enhancing Computation (PEC) zorgt ervoor dat gevoelige data risicoloos gebruikt en gedeeld kan worden tussen verschillende platforms. PEC omvat het encrypten, splitten en voorverwerken van data voor veilig gebruik.

 • Cloud Native Platforms

  De voordelen van de cloud computing is inmiddels al duidelijk. Steeds meer apps worden volledig in de cloud ingericht. Dit zorgt voor maximale flexibiliteit en schaalbaarheid. 

Sculpting Change

Bij Sculpting Change gaat het vooral om digitale transformatie schaalbaar te maken. IT kan het tempo van verandering niet aan als de organisatie niet mee verandert. IT en Business gaan hand in hand in de volgende trends

 • Composable Applications

  Composable Applications is een aanpak om de ontwikkeling van applicaties te versnellen. Dit gebeurt door pakketten te maken van functionaliteiten voor een specifieke business-unit, oftewel Package Business Capabilities (PBC). Zo is het maken van een functioneel ontwerp slechts een kwestie van het samenvoegen van PBC’s.

 • Decision Intelligenge

  Een snel veranderende wereld vraagt om meer, betere en snellere besluitvorming. Door data, analyse en AI hierbij te integreren, creëren we structuren en platformen die besluiten ondersteunen, verbeteren en zelfs automatiseren. 

 • Hyperautomation

  Hyperautomation is een trend die stand houdt. Vorig jaar werd al benoemd dat organisaties streven naar een verzadigde automatisering voor optimale operaties. Aangezien dit een proces is van de lange adem, blijft deze trend aanhouden in 2022. 

 • AI Engineering

  Veel organisaties maken al gebruik van Artificial Intelligence, Toch is slechts de adoptie van A.I. niet voldoende om een sterke positie te behouden. Daarvoor moet A.I. geoptimaliseerd worden. AI Engineering is het operationaliseren van updates van de AI modellen door middel van geïntegreerde data en doorontwikkeling.

Accelerating Growth

Als de bouwstenen van het ecosysteem staan is het tijd om de IT maximaal te benutten. De volgende trends maximaliseren de potentie van je digitale omgeving.

 • Distributed Enterprise

  Doordat we steeds meer remote werken en digitaal winkelen verandert ook de benadering van onze bedrijfsvoering. Distributed Enterprice is een compleet nieuwe benadering van de consument vanuit een digital-, virtual,- en remote-first architectuur.

 • Total Experience

  We kennen termen User Experience, Customer Experience en Employee experience. Total Experience vraagt meer om een holistische aanpak die al deze ervaringen samenbrengt in een gelijke ervaring voor alle stakeholders. 

 • Autonomic Systems

  Steeds meer handelingen zullen automatisch plaatsvinden en systemen, zowel fysiek als digitaal zullen steeds meer autonomie krijgen. Hierin zullen de systemen steeds. Meer zelflerende en -sturend worden. Hierdoor kunnen veel processen meeschalen met de snelle digitale ontwikkelingen.

 • Generative AI

  Om Artificial Intelligence te versnellen zal Generative AI zelf digitale “synthetische data” genereren om zelf vooruit te denken en zijn eigen leerproces te versnellen. 

Meer informatie over deze trends lees je in het trendrapport van Gartner. Ben je benieuwd hoe jouw organisatie IT kan inzetten voor maximaal resultaat dan kun je vrijblijvend een afspraak maken met een van onze consultants.